<p>Bestuursleden en padelcommissieleden Maggie van den Boomen en Nolly van Beek </p>

Bestuursleden en padelcommissieleden Maggie van den Boomen en Nolly van Beek

(Foto: )

Eerste padelbanen in gemeente Bladel

Hapert - Tennisvereniging de Hellekens in Hapert opent eind maart de eerste padelbanen in de gemeente Bladel. De leden zijn bijna klaar om op de padelbanen te spelen. Bestuursleden en padelcommissieleden Maggie van den Boomen en Nolly van Beek, kunnen bijna niet meer wachten tot ze geopend zijn. Gelukkig kan er momenteel volop worden getennist. De perfecte sport om, ook tijdens corona, veilig buiten te beoefenen.

Door Rianne Bolte

Het tennispark is gehuisvest op sportpark De Lemelvelden in Hapert. De vereniging is opgericht in 1974, telt rond de 270 leden en beschikt over 7 tennisbanen, waarvan 2 gravel en 5 ace-court banen. De club stelt zich tot doel om iedereen tussen 5 en 85 jaar in staat te stellen een partijtje tennis te spelen.

Gezelligheid is ook zeker belangrijk binnen de club


De vereniging wil talenten ontwikkelen en zo hoog mogelijk opleiden. Daarvoor beschikken ze over goed opgeleide trainers. Maar de club is er ook voor de recreatieve speler die één of meer keren per week gewoon lekker een balletje wil slaan. Gezelligheid is ook zeker belangrijk binnen de club.

Verschil tussen padel en tennis

Veel mensen vragen zich af wat eigenlijk het verschil is tussen padel en tennis. Dat is eigenlijk heel simpel vertelt Maggie ons. “Het grootste verschil zijn de banen en de rackets. Tennis speel je op een groter veld. Dat kan zowel single als dubbel gespeeld worden. Padel speel je in een kooi en speel je altijd dubbel, daarnaast is de baan een stuk kleiner. Het racket is beduidend kleiner dan het gewone tennisracket. Bij padel mag je daarnaast de wanden van de kooi gebruiken tijdens het spel. Padel is wereldwijd de snelst groeiende sport op dit moment.” Deze vorm van sport valt onder KNLTB, het overkoepelende orgaan van de tennis- en padelsport en de tennis- en padelverenigingen in Nederland.

Aanleg padelbanen

Maggie vertelt verder: “De padelbanen zijn eind maart speel klaar. Veel mensen vinden padel een combinatie tussen tennis en squash hoor je vaak zeggen.” Twee jaar geleden werd er al gesproken over het aanleggen van deze banen, maar toen was er binnen de vereniging nog niet genoeg draagvlak voor. In september kwam het onderwerp weer aan de orde en is de padelcommissie gestart met de voorbereidingen. Er is gebleken dat veel tennisverenigingen kampen met een afnemend ledenaantal, vooral onder jongeren. Bij verenigingen met padelbanen groeit het aantal juist. Vooral bij jongeren en oud-voetballers slaat deze nieuwe vorm van sport aan. Het is een snel en dynamisch spel. Maar ook zeker ouderen spelen het graag. Je speelt op een kleiner veld en iedereen kan er zijn eigen draai aan geven. Het is totaal niet leeftijdsgebonden. Je kunt het zo intensief maken als je maar wilt. “Als je lid bent van de vereniging mag je bij ons onbeperkt tennis en padel spelen. Vanaf april zullen er naast tennistrainingen ook padeltrainingen worden aangeboden. Deze worden verzorgd door PadelBrabant. Iedereen kijkt er enorm naar uit.”

Iedereen kijkt er enorm naar uit

Nolly vult aan: “Vorig jaar maart mocht er tijdens de eerste lockdown helaas geen tennis gespeeld worden. Dat is momenteel gelukkig niet het geval. Tijdens de huidige lockdown mogen we gewoon lekker blijven tennissen. Eerst alleen single en sinds 17 maart mogen we ook weer dubbelen. Iedereen is heel blij dat we onze sport überhaupt mogen beoefenen. Dat merk je ook aan de baanbezetting. Het animo om te spelen is groot. Er zijn 5 winterbanen, deze zijn het gehele jaar open. Elke avond zijn ze volledig bezet tot kwart voor 9. Voorheen speelden we langer door, maar ja, die avondklok hè, die beperkt ons tot dit tijdstip. We hebben 2 gravelbanen, deze gaan eind maart open. In de wintermaanden zijn ze gesloten. De padelbanen zijn gelukkig ook all weather banen. Er mag dus altijd op gespeeld worden.”

Officiële opening

Maggie vertelt over de opening: “De officiële opening laat nog even op zich wachten omdat we de gezondheid van onze leden en bezoekers erg belangrijk vinden. We hopen eind mei of begin juni dit alsnog te vieren. Maar de vereniging zit niet stil. Voor geïnteresseerden organiseren we vanaf april gratis clinics op inschrijving. Wij zorgen voor een instructeur, ballen en rackets. Op een laagdrempelige manier kan iedereen kennis maken met de sport en vereniging.

We zijn blij dat we onze sport mogen uitoefenen

Hopelijk mogen we binnenkort ook weer officiële wedstrijden gaan spelen. We hebben veel leden die meedoen aan de competitie, zowel tennis als padel. Daarnaast organiseren we ook veel gezelligheidstoernooitjes binnen de vereniging.

Hellekens Open

In juni staat het open toernooi gepland voor tennis en padel onder de naam ‘Hellekens Open’. Maggie: “We kijken hier erg naar uit. Alle leden van de KNLTB kunnen hier aan meedoen. Het is een jaarlijks terugkerend evenement. Tijdens deze dagen worden er zowel single als dubbel wedstrijden gespeeld, dames, heren en mix. Ruim een week lang worden elke avond, zaterdag en zondag, wedstrijden gespeeld. Alle banen zijn dan bezet aangezien het een populair evenement in de regio is. Meestal hebben we ruim 300 deelnemers en worden er meer dan 230 tot 240 wedstrijden gespeeld. Bovendien zijn er altijd veel supporters aanwezig, hopelijk behoort dat dit jaar ook weer tot de mogelijkheden.”

Als je interesse hebt in een clinic of je wilt meer weten over de nieuwe padelbanen, de vereniging of lidmaatschap, dan kun je een mailtje sturen naar onderstaand e-mailadres:

padel@dehellekens.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden