<p>Van links naar rechts: Theo Eltink, Patrick Verhagen, Bart Damen,&nbsp; de FysioMatties tijdens de Hel van Reusel &#39;21.&nbsp;</p>

Van links naar rechts: Theo Eltink, Patrick Verhagen, Bart Damen,  de FysioMatties tijdens de Hel van Reusel '21. 

(Foto: Jan Wijten)

De Hel van Reusel ’21 afterparty

Reusel - Hoe zorg je er in deze tijd voor dat je sportieve doelen haalt? En hoe daag je jezelf op sportief vlak uit? We weten allemaal dat het lastig is, nu wedstrijden en competities niet door gaan. Het vraagt discipline en doorzettingsvermogen om zelf aan de slag te gaan. En dus kun je het maar beter samen doen. Dat is ook de filosofie van Bart, Theo en Patrick, oftewel de ‘FysioMatties’, en dus daagden ze elkaar uit.

Door Nicole Leijen

De eerste dag van de lente was er één om af te zien. Geen lekker zonnetje of relaxte dag, maar flinke wind en een topprestatie leveren. Tenminste voor een aantal fanatiekelingen. “Het idee kwam spontaan tot stand tijdens het opnemen van onze oudejaarspodcast”, legt Bart Damen uit. “We hadden het over doelen van het afgelopen jaar en het komende jaar. Al snel ontstond het idee om elkaar uit te dagen de halve marathon te lopen. Het is immers het jaar ’21 en de halve marathon is 21,1 km, hoe mooi kan het zijn!?” Collega’s Theo Eltink en Patrick Verhagen stemden in en ook podcastgast en goede bekende Emiel Hendriks nam de uitdaging met de heren aan.

“Al geruime tijd nemen wij podcasts op”, vertelt Theo. “We bespreken persoonlijke dingen, soms wat filosofie. We delen vakkennis en discussiëren over actualiteiten. Zo prikkelen we elkaar. De luisteraar leert ons op een andere manier kennen en ervaart de chemie die er tussen ons is.” Dat ze zichzelf ‘FysioMatties’ noemen is niet zo gek. Ze delen alle drie de liefde voor het vak fysiotherapie met elkaar en werken in dezelfde praktijk. Naast collega’s zijn ze ook vrienden en delen ze de hobby’s mountainbiken en wielrennen. Én ze zijn aan elkaar gewaagd. Als het om de strijd gaat, zijn het allemaal haantjes en willen ze zich niet laten kennen. “Zolang het maar verantwoord is,” damt Theo het strijdersgeweld een beetje in. “Uiteindelijk is de onderlinge competitie vooral voor de aardigheid en gaat het om de voor- en napret.”

Die napret was duidelijk voelbaar tijdens het opnemen van de podcast ‘de Hel van Reusel ’21 afterparty’. Ontlading, euforie, geklaag over pijntjes, lachen om elkaars manier van lopen en gemopper over wel of niet op tijd starten, het kwam allemaal voorbij. Er werd cheesecake gegeten en geproost. Want natuurlijk hebben de kanjers het allemaal gehaald, ze weten elkaar namelijk tot het uiterste te motiveren. Dat is heel mooi om te zien.

“Om tot het uiterste te gaan, moesten we dus niet gaan fietsen”, verklaart Patrick het feit dat het een halve marathon is geworden en geen fietschallenge. “Hardlopen is minder comfortabel voor ons en dus de uitdaging des te groter,” voegt de jongste van het stel toe. Hij heeft het goed volbracht. “Mij helpt het om met muziek op te lopen. Het leidt me af van de pijn waardoor ik beter in staat ben om door te gaan.” Theo had een heel ander strijdplan maar werd teleurgesteld door zijn collega’s. “Ik weet dat ik iets minder hard loop dan de rest en ik weet ook dat ik goed op mijn lijf moet letten. Daarom zou ik 7 minuten eerder starten. Na 14 km zouden we dan weer gelijk lopen en kon ik de laatste 7 km mee in de flow van de rest, wat enorm motiveert om de eindstreep te halen,” legt de fysiotherapeut zijn goed doordachte plan uit. “Maar er moest nog iemand pissen,” lacht Bart “en dus zijn we later vertrokken en hebben we Theo niet meer ingehaald.” Ze lijken zich niet echt schuldig te voelen en dat typeert de kracht van de diverse karakters bij elkaar. De tactiek van Emiel Hendriks leek nog het beste te werken want hij zette de kortste tijd neer. “Ik kon alleen maar denken; sparen, sparen, sparen. Je moet zo zuinig mogelijk met je energie omgaan,” verklaart Emiel alsof het de normaalste zaak van de wereld is. “Emiel leek wel te zweven boven het asfalt,” concludeert Bart enigszins jaloers. Hijzelf liep net een seconde te hard. Met een tijd van 1 uur, 21 minuten en 20 seconden, was het mooier geweest als er 21 seconde op de teller stond. De heren kozen immers niet voor niets het jaar ’21 om de 21 km te lopen op de 21e.

De onderlinge competitie gaat vooral om de voor- en napret

Het meest trots zijn de mannen misschien nog wel op collega Carlijn van Rooijen. “Zij toonde de ballen om met ons mee te gaan en ze heeft het gered zonder al te veel hardloopervaring”, vertelt Theo met bewondering. “Mijn doel was om het zonder te wandelen uit te lopen en dat is me gelukt,” spreekt Carlijn moe maar voldaan uit. “Mede dankzij mijn collega Chantal Lathouwers moet ik wel zeggen. Die heeft de hele tocht naast me gefietst wat een enorme steun was.” Carlijn vraagt wel een tegenprestatie. Haar ervaring ligt niet op het gebied van fietsen of lopen, maar zwemmen. En dus heeft ze de FysioMatties zover gekregen om 1,5 kilometer te zwemmen in het kanaal van Arendonk. Het vieze water trekt niet alle heren, maar natuurlijk doen ze mee aan de challenge. “Het gaat tenslotte om de gezamenlijke sportieve uitdaging en voorpret”, benadrukt Patrick nog een keer. “En we hebben nog een challenge”, glundert Theo. “Die wordt heftig en is echt niet voor iedereen weggelegd. We gaan 10 keer het ‘Dak van Netersel’ rijden. “Dat is een uitdagende MTB tocht met rotsblokken e.d. en daar moet je een ervaren mountainbiker voor zijn”, benadrukt Bart de zwaarte. Toch schrikt het Emiel niet af, want ook hij is er weer bij. “Maar voor nu is het eerst maar eens kijken hoe we morgen opstaan”, lacht Patrick. “Ik verwacht namelijk dat dat niet al te best is.”

Wat een topteam! Als je zo elkaar weet te helpen en te motiveren, naar een hoger plan weet te tillen en elkaars valkuilen en krachten weet te respecteren dan mag je trots en dankbaar zijn. Zeker als dat ook gepaard gaat met de nodige lol en (leed)vermaak, zoals bij deze fysiotherapeuten.

Ben je benieuwd wat Bart, Theo en Patrick zelf te vertellen hebben over hun challenge? Luister dan hun podcast op www.fysio-sportrevalidatie.nl/de-praktijk/fysiomatties/, Spotify of podcast streaming diensten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden