<p>Gymjuf Mariska en haar dochter Jet laten kinderen in coronatijd bewegen en plezier beleven.</p>

Gymjuf Mariska en haar dochter Jet laten kinderen in coronatijd bewegen en plezier beleven.

(Foto: )

‘Vooral het beweegplezier is belangrijk’

Bergeijk - Mariska Boerboom uit Bergeijk is vakleerkracht gym op een basisschool in Middelbeers. In coronatijd is zij haar eigen YouTube-kanaal gestart waarop ze samen met haar dochtertje Jet filmpjes laat zien om kinderen thuis spelenderwijs aan het bewegen en aan het leren te krijgen.

Door Jan van den Dungen

Mariska (38) woont samen met Bas en hun drie kinderen Jet, Eef en Lot in Bergeijk. “Zoals we allemaal weten zijn de scholen in de afgelopen periode opnieuw een tijdje dicht gegaan. Collega’s hadden het druk met het online lesgeven en de kinderen kregen huiswerk van taal, rekenen en andere vakken. Om ook een steentje bij te dragen gaf ik de kinderen gymhuiswerk. Dit deed ik tijdens de eerste schoolsluiting ook want ik vind het belangrijk dat kinderen veel bewegen. Vooral het plezier van bewegen ervaren is belangrijk. Voor de filmpjes bedacht ik leuke spelletjes en oefeningen die de kinderen zelfstandig konden uitvoeren”, zegt Mariska en gaat verder: “Voor deze ‘tweede ronde’ had ik mijn dochter Jet gevraagd om iets voor te doen. Zij was zo enthousiast dat ze in het vervolg alle filmpjes meegemaakt heeft.”

We hebben veel leuke reacties gekregen nadien

Mariska geeft les aan alle 17 de groepen (groep 1 tot en met 8) van basisschool De Beerze. De kinderen maken kennis met de belangrijkste bewegings- en spelvormen binnen het vakgebied gym en ervaren deze vormen meteen bij het uitvoeren van de gymoefeningen op YouTube. Een voorbeeld van één van de zelfgemaakte filmpjes:

Op de parkeerplaats liggen in een kring van zo’n 8 meter verspreid kleine plankjes met op de onderzijde een getal. De deelnemertjes vertrekken zo snel mogelijk na het signaal vanaf de ‘buut’ richting een willekeurig plankje, pakken het op en lopen ermee weer snel terug naar de buut. Ze keren het plankje op de grond om en schrijven met stoepkrijt het voorliggende- en daaropvolgende getal ernaast op het plein. Vervolgens komt een nieuw deelnemertje aan de beurt. In het filmpje wordt dochter Jet getoond, die het spel samen met moeder Mariska uitlegt. Spelenderwijs leren en bewegen kan niet makkelijker worden uitgelegd en voorgedaan. Het filmpje zelf bekijken? Dat kan via deze link: www.facebook.com/debeerze/posts/1536619279859171 

“Drie dagen in de week, op maandag, dinsdag, donderdag, geef ik bewegingsonderwijs op De Beerze in Middelbeers en Oostelbeers.” Mariska is de enige gymleerkracht op school, maar ze voegt bescheiden toe: “Ik doe het natuurlijk niet alleen. Ons team bestaat uit veel collega’s die in alle groepen vol passie lesgeven.”

“De filmpjes waren eigenlijk bestemd voor (alleen) onze eigen school en waren te bekijken met een inlogcode. Jet zit op een basisschool in onze woonplaats Bergeijk en haar juffen waren ook enthousiast over de filmpjes. Ook haar klas heeft ze kunnen bekijken. We hebben veel leuke reacties gekregen nadien”, besluit Mariska.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden