Foto:

Bomen

Column door Chris Swaanen

De inspiratie voor deze columns is elke week een mengeling van dagdromen, nieuws absorberen, het ordenen van gedachten onder een douchestraal en de kracht van toevalligheden. Al deze onderdelen vallen voor mij meestal op z’n plaats gedurende een wandeling in creatieve eenzaamheid. Dat was dus deze week ook mijn strategie. Gedurende het ommetje kwam ik alleen niet verder dan het opkomende bollengoed van narciss(t)en de soortnaam Thierry mee te geven. Dit onderwerp hebben we vorige week tijdens ons rolschaatsrondje al besproken dus dat was geen goed ankertje voor deze editie.

Ik zie een geweldige ambassadeursrol voor hem weggelegd


Vanuit de ‘Périphérique’ van Casteren liep ik, al bomend over van alles en nog wat, het oude centrum weer binnen. Toen ik graaiend de huissleutel uit een te diepe borstzak van mijn winterjas probeerde te vissen, liep ik toevallig op de kruising Kerkstraat-Willibrordusstraat tegen een samenscholing op. Deze plek is ook precies in het geografische midden van het terrein van de oude en de nieuwe basisschool dus de term samenscholing was hier extra op z’n plaats. Het leek in eerste instantie op een lintjesregen-moment omdat ook burgemeester Bosma van Bladel zich in het midden van een cirkel met een straal van 1.5 m bevond. Wat heeft dit nu te betekenen, dacht ik? Regionale en plaatselijke pers vochten voor de beste plek om dit moment voor het nageslacht vast te leggen. Met het wegtrekken van de roodgele gemeentevlag (die kleuren doen het goed in Casteren) werd een bord bij een boom onthuld. De tekst op het schild was door een basisschoolleerling uit het dorp bedacht. Deze zogenaamde coronaboom wordt in alle dorpen van de gemeente Bladel geplaatst om de herinnering aan de pandemie vast te houden en stil te staan bij de slachtoffers van het virus. Dit is een mooi initiatief vanuit de landelijke campagne ‘aandacht voor elkaar’.

Voorbijgangers kunnen led-kaarsjes in een soort plexiglas vogelhuisjes bij de boom plaatsen. Met een beetje fantasie kun je de huisjes ook als een eerste schaalmodel voor tiny-huisjes in Casteren zien. Dit onderwerp is ook al in een eerdere column geklaard dus daar had ik nu ook weer niks aan. We zullen moeten zien of er een soort van processie tussen deze speciale bomen binnen de gemeente op gang gaat komen. Door te kiezen voor een klimaatbestendige lindeboom zullen de processierupsen niet alvast dit voorbeeld gaan geven gelukkig.

De burgemeester was zichtbaar blij dat hij op deze manier de dorpen toch nog een keer kon bezoeken. Voor hem zie ik vanaf nu ook een geweldige ambassadeursrol weggelegd. We weten namelijk allemaal dat we de komende jaren veel bomen moeten gaan planten om de klimaatverandering tegen te gaan en het herstel van de natuur te bevorderen. Onder welke strijdkreet kan dat nou beter plaatsvinden dan onder: Bosma!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden