<p>Een archieffoto van het klepperen door de mannelijke schooljeugd v&oacute;&oacute;r coronatijd.</p>

Een archieffoto van het klepperen door de mannelijke schooljeugd vóór coronatijd.

(Foto: Jan van den Dungen)

‘Gin aaier, wel geld dè wordt gedeld’

Luyksgestel - Groep 8 van basisschool de Klepper in Luyksgestel heeft in het dorp uitnodigingen verspreid als oproep aan schoolgenootjes om weer mee te doen aan de traditionele klepperommegang. Deze vindt hier normaal jaarlijks, drie dagen lang voor Pasen, plaats. En geloof maar dat de jeugd blij was dat ondanks coronatijd dit klepperen nu wel mag doorgaan. Dit in tegenstelling tot vorig jaar toen het moest worden afgelast.

Door Jan van den Dungen

Het speciaal daartoe opgerichte comité, op verzoek van de plaatselijke basisschool en de ouderraad, bestaat uit enkele ouders onder leiding van voorzitter Wim Dirx van de Dorpsraad. De voornaamste aanpassing is dat elk kleppergroepje een corona-toezichthouder meekrijgt, die de kinderen en omstanders moet wijzen op de regels. Op donderdag en vrijdag zijn er beperkte veranderingen. Zo mogen de groepen niet worden opgesplitst, omdat er steeds een toezichthouder bij de groep moet blijven. Omstanders moeten op afstand blijven van de kinderen, die weer bij elkaar moeten blijven vanwege de maximale groepsgrootte.

Gin aaier wél geld

Op zaterdag mogen er dit keer geen eieren worden opgehaald vanwege extra besmettingsgevaar. Verder moet het geld zaterdag met een ‘visnetje’ op afstand in ontvangst worden genomen. “Het lastigste was nog dat het vorig jaar niet is doorgegaan, waardoor de kinderen van de huidige groep 8 niets hebben overgekregen van hun voorgangers”, volgens Dirx. Dat is bij het klepperen namelijk de crux, jongeren leren het van hun oudere dorpgenootjes. Dit is een beproefde manier in Luyksgestel, waardoor het klepperen al zeker sedert eind 19e eeuw of eerder hier jaarlijks plaatsvindt. “Het doel van de commissie was de traditie in leven te houden”, aldus Wim Dirx.

Geld is het beste medicijn voor de traditie in Luyksgestel

‘Ellef, ellef ure ‘t is tèd um in de pap te rure’, wordt donderdag in alle vroegte gezongen. Dat gebeurt op een monotone wijze terwijl zij zichzelf op het ritme van de meegevoerde houten ratel begeleiden. Dat herhaalt zich op Goede Vrijdag met de regel ‘’t Is vandaag ne vastendag, dè ge gin spek gebruike mag’ en de komende Stille Zaterdag, wordt het mogelijk ‘Gin aaier mar geld, dè wordt gedeld’. Volgens de overlevering gingen de kerkklokken woensdag voor Pasen naar Rome terug om paaseieren in te slaan. Misdienaars vervingen dan het geluid van de klokken met het ratelen van de houten klepper. In vroeger jaren werd er op die momenten dan ook geklepperd wanneer de klokken normaal het angelus zouden luiden. Dit angelus diende om de landbouwers op het veld te laten weten dat het tijd was voor het gebed en de middagmaaltijd. Het grote verschil dit jaar is dat er geen eieren mogen worden opgehaald. Maar of de jongens daarom treuren is maar de vraag. Geld mag wel en laat dat nu het beste ‘medicijn’ zijn om deze Kleppertraditie in stand te houden. Het zijn niet voor niets nazaten van de Koperteuten, die vroeger vanuit dit dorp de wereld introkken om geld te verdienen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden