<p>Danique en Lotte met team Pabot.</p>

Danique en Lotte met team Pabot.

(Foto: )

‘Een award binnenhalen zou gaaf zijn’

Hapert/Reusel/Bladel - Lotte van Dongen (Hapert) en Danique van der Voort (Reusel) delen beiden de interesse in het bouwen van robots. Deze bezigheid vullen ze in op het Pius X- College in Bladel. Voor hen is het heel gewoon, maar er komt toch best wel wat bij kijken.

Door Rianne Bolte

De robotbouwers zitten op 5 vwo en hebben als profiel ng/nt gekozen. Zij zitten met andere leerlingen in het robotteam van deze school, dit valt onder een buitenschoolse activiteit. De meiden spelen mee met een wedstrijd die wereldwijd is opgezet, maar zij spelen mee binnen Nederland. Hieraan doen ongeveer 50 teams mee en dit valt onder de FTC. Geïnteresseerden tussen de 14 en 18 jaar mogen hieraan deelnemen. Lotte vertelt: “Begin van het seizoen hebben we met ons team een filmpje bekeken en aan de hand daarvan kunnen we een robot bouwen. Wij gebruiken geen technisch lego zoals velen denken, maar andere materialen zoals onder andere 3D prints. Momenteel zijn we nog volop bezig met bouwen. Bij de FTC heb je twee wedstrijddagen. Op 20 maart vond de eerste hiervan plaats en op 10 april staat de tweede gepland. We staan voorlopig op een 8e plek. In juni staat het NK op de agenda en waarschijnlijk gaan we door. Meedoen voor plezier is onze drijfveer, maar een award binnen halen zou zeker heel gaaf zijn. Onze vaste dag om te bouwen is de vrijdagmiddag en die is altijd helemaal gevuld. Heel het team is enthousiast en dat zorgt voor een fijne samenwerking met elkaar.”

Meedoen voor het plezier is de belangrijkste drijfveer

Basisschoolleerlingen begeleiden

Ook begeleiden de meiden samen een groepje basisschoolleerlingen van het palet in Hapert om een robot te bouwen. Deze groep valt onder de FLL, kinderen tussen 9 en 15 jaar mogen hieraan deelnemen. Een jaar geleden hebben Lotte en Danique dit project samen opgezet. Ze hebben best veel moeten regelen, zoals contact zoeken met het Palet en goedkeuring krijgen voor het budget. Lotte vertelt verder: “Leerlingen van het Palet met interesse voor techniek hebben zich een tijd terug op kunnen geven om deel te nemen aan het team. Deze keer was het de eer aan zes jongens uit groep 6 om de uitdaging aan te gaan. Ook zij hebben bij aanvang van het schooljaar een filmpje gekeken met een opdracht. Afgelopen zaterdag zijn we naar het ontdekstation 013 in Tilburg geweest met onze begeleider van het Pius X-College. Deze heeft de leerlingen van team ‘Pabot’ (combinatie van Palet en Robot) opgehaald met een Pius X-busje. De kinderen waren hier erg enthousiast over. Aan de hand van het filmpje mochten de kinderen een robot bouwen. Tijdens deze competitiedag in Tilburg mochten binnen een tijdslot enkele teams aanwezig zijn. Samen gingen ze de strijd aan met het vervaardigen van de robot. Vanuit Tilburg werd deze wedstrijd live uitgezonden.” Danique vult aan: “Met spanning hebben we de uitslag in Hapert samen met de kinderen bekeken. Team Pabot is naar huis gegaan met de stuiterbal-award. Dat kun je zien als een beloning voor hun enthousiasme. Voor de kinderen is het seizoen voorbij.”

Aanmelden

Volgend jaar kunnen geïnteresseerden die binnen de leeftijdsgroep vallen zich weer aanmelden via Lotte of Danique. Ze hopen dan sponsors te hebben zodat er meer mogelijkheden zijn, zoals bijvoorbeeld het aanschaffen van een gezamenlijk teamshirt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden