<p>De explosieven opruimingsdienst aan de slag</p>

De explosieven opruimingsdienst aan de slag

(Foto: )

Toon de Laat vindt Engelse granaat in Hoogeloon

Hoogeloon - Toon de Laat uit Hoogeloon deed jaren geleden een hele mooie ontdekking. Hij stuitte op een akker op een zeldzame Romeinse munt. Bij deze mooie vondst bleef het echter niet. Toon vond vorige week dinsdag diverse kogels uit de 17e en 18e eeuw en de Tweede Wereldoorlog op een aardappelveld aan de Groenstraat in Hoogeloon. Deze kogels hebben allerlei soorten vormen. Het betreft vooral musketkogels. Dit geeft aan dat er veel gevochten is in dit gebied. Het hoogtepunt van die dag was de vondst van een echte Engelse granaat.

Door Rianne Bolte

In de Kempen wordt regelmatig conventionele munitie (bijvoorbeeld een handgranaat) uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Deze moet vaak onschadelijk gemaakt worden, maar soms mag het ook (tijdelijk) blijven liggen. De politie wordt altijd op de hoogte gesteld en zij neemt contact op met de explosieve opruimingsdienst. De politie kunnen we zien als de voorselectie in dit proces. Zij bekijkt of de opruimingsdienst meteen ter plekke moet komen of dat zij hun een ritje vanuit het midden van het land kunnen besparen. Soms blijkt het immers dat het gaat om een verroeste geleider of een voet van een parasol die gevonden is.

De explosieven opruimingsdienst beslist wat er met de vondst gebeurt. De vondst kan soms blijven liggen, zoals bijvoorbeeld hier in een bosperceel waar het niet druk is. De locatie wordt doorgeven aan de gemeente en wordt gemarkeerd. De opruimingsdienst bepaalt of ze het gevonden voorwerp ter plekke kunnen laten springen of dat ze het moeten vervoeren naar de kazerne.

Vondst van een Engelse granaat

De Laat vertelt: “Ik was met mijn metaaldetector die dag op datzelfde veld in Hoogeloon aan de gang. Toen ik richting de auto wilde gaan gaf mijn metaaldetector nog een signaal op ongeveer 15 meter van de weg af. Mijn interesse was gewekt en ik wilde weten wat dit zou kunnen zijn. Zo stuitte ik per toeval op de vondst van een echte Engelse granaat uit de Tweede Wereldoorlog.”

Neem altijd
contact op
met een
expert

Toon zocht op met wie hij contact moest opnemen om zijn vondst mee te delen. Hij stelde direct de eigenaar van het land op de hoogte en hij had contact met iemand van de politie Eindhoven-Noord. De man van de politie haalde hem vervolgens op met zijn auto en samen zijn ze gaan kijken. Deze agent was goed op de hoogte en vertelde Toon dat het om een granaat uit waarschijnlijk 1944 gaat, vermoedelijk een Engels 25-ponder. Deze is toentertijd afgeschoten, maar niet ontploft. Toon vervolgt: “Op de achterkant van de granaat zitten twee ringen. Dat is een teken dat de granaat door zijn loop is gegaan, maar dat er niemand mee is geraakt.” De politie haalde deze uit de grond en heeft hem aan de kant gelegd en veilig gesteld. Ook is de plek met een stokje en lintje gemarkeerd. De explosieve opruimingsdienst heeft deze granaat later tot ontploffing gebracht.

Toon vindt zijn vondst fascinerend. Vooral de ringen die erop staan brengen een verhaal met zich mee en hij vindt het interessant dat deze daadwerkelijk is afgeschoten. De vinder wil benadrukken dat zo’n vondst nooit mee naar huis genomen mag worden, dan kunnen er ongelukken ontstaan.

Bezig zijn met de metaaldetector is een mooie hobby voor Toon en hij hoopt in de toekomst nog meer te vinden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden