<p>Steef: gitaar, Jules: drums, Bas: leadzanger/gitaar, Stein: basgitaar.</p>

Steef: gitaar, Jules: drums, Bas: leadzanger/gitaar, Stein: basgitaar.

(Foto: )

PYRO scoort goed op Spotify

De Kempen - Bas Soetens, afkomstig uit Hoogeloon en wonend in Bladel, vormt samen met zijn beste vrienden sinds begin 2018 de pop/rock band PYRO. Zij gooien hoge ogen op Spotify. Ook Giel Beelen ziet talent in de band uit de Kempen en nodigt ze graag uit om samen op te treden wanneer dat weer is toegestaan.

Door Rianne Bolte

Eind 2019 mocht de band meedoen aan de Popronde. Dit is een reizend festival dat plaats vindt door heel Nederland. Ongeveer 1500 bands gaven zich hiervoor op en daarvan zijn er 120 geselecteerd om daadwerkelijk mee te doen. De commissie wil hiermee nieuwe bands een kickstart geven. Drie maanden lang stond PYRO elk weekend op een podium. Zij stonden in verschillende steden zoals Nijmegen, Eindhoven, Sittard, Haarlem, Den Bosch en nog enkele andere steden te knallen om het publiek uit zijn dak te laten gaan. De commissie verdeelt iedere band weer onder in stijl. PYRO-gitarist Steef vertelt: “Wij werden gelukkig vaak geboekt onder de rockbands. We zaten vaak met z’n allen in een busje. Dit was een toffe tijd en het heeft onze bekendheid zeker vergroot. Deelname aan de Popronde viel gelijktijdig met de voorbereidingen van onze deelname aan The Voice of Holland. Vaak hadden we ‘s avonds een optreden voor de Popronde en stonden we ‘s morgens in Hilversum in de studio. Het was een drukke tijd en goed organiseren bleek de uitkomst te zijn. Toen we gevraagd werden voor dit tv-programma vonden we dit zeker een kans omdat dit programma een groot publiek heeft. Na de optredens van de Popronde werden de uitzendingen van The Voice pas uitgezonden. Dit volgde elkaar mooi op. Wat niet iedereen weet is dat je vaak meerdere dagen naar de studio moet komen om maar drie minuten ‘met je hoofd’ op tv te zijn. Alles wordt in verschillende delen opgenomen. Er gaat veel tijd in zitten, maar het was een gave ervaring. Door de Popronde hebben we veel bekendheid gekregen. Het was mooi dat de uitzendingen van de The Voice hierop aansloten. Hier lagen we er op het laatste nippertje net uit. Een dag later op, 25 januari, hadden we onze eerste uitverkochte show in de Effenaar in Eindhoven met eigen nummers.” Bas vervolgt: “We waren razend enthousiast om voor een volle zaal eigen gemaakte muziek te laten horen.” Steef vult aan dat hij het ook erg gaaf vond om nieuwe gezichten te zien in de zaal. Hij vond het fijn dat mensen na hun deelname aan The Voice een kaartje kochten om hun muziek te horen. Bas benadrukt ook nog graag dat ze geluk hadden om hun eigen nummer op tv te laten horen tijdens de ‘blind auditions’, dat is haast uniek te noemen. Bas: “Dit was heel erg gaaf! Het is ook fijn om covers ten gehore te brengen, maar mijn eigen nummer spelen op tv is wel heel speciaal. Ali B riep: ‘Dit is een hit man’, en heel het publiek zong mee.”

MusicHub

Ook was Bas in april 2020 geselecteerd voor de MusicHub. Dat is een platform dat elk jaar een aantal kunstenaars uitkiest waar ze potentie in zien. Dat hoeven geen muzikanten te zijn, maar kunnen bijvoorbeeld ook dansers of filmproducenten zijn. Zij krijgen een budget om zich nog meer te ontwikkelen, je kunt het zien als een steuntje in de rug. Bas schreef een ontwikkelingsplan en zocht contact met Niels Zuiderhoek, een producer uit Berlijn. Hij is onder andere bekend van Kensington, Di-Rect en Ilse de Lange. Online werken ze samen aan drie singles en die komen binnenkort uit. Deze samenwerking helpt PYRO enorm om nog verder te komen. De MusicHub maakt het ook mogelijk dat Bas momenteel online een studie aan Berklee university in Amerika volgt. De repetities liggen bijna stil dus hier heeft hij nu tijd voor.

Gielen Beelen: Fucking Vet!
Ali B: Dit is
een hit man

Door alle positieve aandacht stond de agenda helemaal vol in de zomer van 2020. Helaas ging niks door vanwege corona. Ze hebben wel vijf showtjes mogen spelen voor een zittend publiek. Voor een klein aantal gasten speelden ze het eerste gedeelte akoestisch en in het tweede gedeelte een rock-set zoals we van ze gewend zijn.

Uitbrengen nieuwe single

Ondanks corona heeft de band laatst de single ‘Coming Down’ uitgebracht. Zij staan hiermee hoog in de lijsten op Spotify. Naar aanleiding daarvan belde Giel Beelen hen op met de vraag of Bas in de studio wilde komen spelen. Vorige week in de nacht van dinsdag op woensdag reden bandleden Bas, Stein en Steef in de sneeuw met kerstliedjes op de achtergrond naar Hilversum. Giel was razende enthousiast over Bas zijn performance en heeft de hele band uitgenodigd om te komen spelen wanneer iedereen weer samen in de studio mag. Giel complementeerde Bas zijn optreden met de woorden ‘fucking vet’.

Binnenkort gaat Bas in ‘the Fifth’ in Eindhoven een paar nummers opnemen met strijkorkest ‘Red Limo String Quartet’. Het is zijn droom om samen met deze vier violisten te mogen spelen. Het orkest toerde met Eddie Vedder, de zanger van Pearl Jam. “Mensen zeggen vaak dat PYRO alleen maar hard geluid maakt. Dat is tijdens deze nummers wel anders.” Bas laat graag horen dat dat het ook wat minder ruig kan en dat hij diversiteit kan bieden aan het publiek.

Gezamenlijk hoopt PYRO dat hun opgeschoven shows dit jaar wel door kunnen gaan en niet weer opgeschoven worden. Ze willen zo snel mogelijk een groot publiek weer mee laten genieten van hun optredens. Inspiratie hebben ze genoeg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden