In zijn laatste seizoen tussen de profs kwam oud-nationaal kampioen Pim Ligthart uit Bergeijk in competitie voor het Franse team Total Direct Energie
In zijn laatste seizoen tussen de profs kwam oud-nationaal kampioen Pim Ligthart uit Bergeijk in competitie voor het Franse team Total Direct Energie (Foto: )

Van profwielrenner naar ploegleider

Bergeijk - In de herfst van 2020 flikte Pim Ligthart zijn laatste kunstje op de wedstrijdfiets. Pas in augustus was de profcoureur uit Bergeijk weer net als alle collega-renners in competitie gekomen. De Ronde van Spanje, bijna drie weken lang, werd voor de Nederlandse profkampioen van 2011 de laatste wedstrijd van een mooie carrière. In januari van dit jaar tekende hij een contract als ploegleider bij het continentale wegteam SEG Racing Academy. In die functie vult hij nu zijn dagen.

Door Piet Gijsbers

Al vanaf jonge leeftijd heeft Pim Ligthart op de racefiets gezeten. Hij bekwaamde zich in het baanwielrennen en werd als junior Nederlands kampioen op scratch en puntenkoers, prestaties die hij als profcoureur herhaalde. In 2010 maakte Ligthart deel uit van de Nederlandse beloftenploeg die werd uitgezonden naar de wereldkampioenschappen in het Australische Geelong. In het oranjeteam bevond zich ook Noor Tabak uit Bergeijk die eerder dat jaar in Turkije Europees kampioene was geworden in de wegwedstrijd van de beloften vrouwen. Ver van huis bloeide er iets op tussen de twee leeftijdsgenoten. De toen 23-jarige Pim zette de eerste stap. “Ik deed erg mijn best om toenadering te zoeken, maar het kwam amper over, denk ik. Noor had het niet echt in de gaten,” herinnerde hij zich. Op de laatste avond in Australië viel het kwartje. Het duurde toen niet lang meer voordat Ligthart in Bergeijk een plaatsje vond in de ouderlijke woning van Tabak. De Noord-Hollander tekende zijn eerste profcontractje dat jaar nog bij Vacansoleil-DCM. Zijn meest opzienbarende prestatie was in zijn debuutseizoen de zege in het nationaal wegkampioenschap in Ootmarsum. Daar klopte hij vijf medekoplopers nadat de kwantitatief sterke Raboploeg de toon had gezet. Ligthart was aan de eindstreep sneller dan Bram Tankink. Een jaar later betrok het jonge liefdesstel een nieuwbouwwoning in Bergeijk. Zijn vriendin maakte haar studie geneeskunde af, terwijl de profcoureur vaak ver van huis zijn wedstrijden reed met diverse ereplaatsen.

Kwakkeljaar

Door het novovirus gehinderd sleepte hij zich in 2018 door de seizoensaanloop naar de grote wedstrijden. Het belette hem niet in het Belgische openingsweekend een ereplaats in Kuurne-Brussel-Kuurne te behalen. ‘’In de finale probeerde ik nog een keer te ontsnappen. Daarna zette Pieter Weening me perfect af. Met het aangaan van de sprint zat ik in het wiel van Dylan Groenewegen en kon ik naar plek 4 sprinten.” Later verpestte een val in de eerste etappe van de Ronde van Luxemburg zijn seizoen. Drie en een halve maand was hij uit competitie. Als afsluiting van het seizoen kon hij nog een zestal wegkoersen rijden voor de Roompot ploeg waarin hij het een paar jaar goed naar zijn zin had. Toch ging hij graag in op het verzoek van Ronde van Vlaanderen 2018 winnaar Niki Terpstra om naar het Franse team Direct Energie te verkassen. Na acht seizoenen in Nederlandse en Belgische loondienst ging Ligthart met Terpstra het avontuur aan in Frankrijk. De twee Noord-Hollanders leerden elkaar op de wielerbaan echt kennen. Al vanaf de junioren trokken zij met elkaar op in buitenlandse baanwedstrijden met nationale teams. Tijdens zesdaagsen hadden ze dezelfde verzorger. Het klikte altijd goed tussen die twee. Ligthart sprak in tegenstelling tot Terpstra een woordje Frans en dat was ook een pluspunt. De inwoner van Bergeijk zette een groot kruis over zijn kwakkeljaar waar privé ook nog de ziekte van zijn vriendin bovenop kwam. Die lag in de zomer van 2018 drie weken in het ziekenhuis aan de hartbewaking. Gelukkig kwam alles weer goed met haar. Het wegseizoen 2019 werd ingezet met een zege in de Ronde van Drenthe. Daar klopte Ligthart zijn trainingsmaat Robbert de Greef uit Geldrop die een maand later door een hartstilstand zou overlijden.

Nieuwe stap

En toen kwam het coronajaar 2020. Pas in augustus werd de competitie hervat. De Ronde van Spanje, bijna drie weken lang, werd voor Ligthart de laatste wedstrijd van een mooie carrière. “Mijn contract bij Team Total Direct Energie liep af, zodat ik me in de Vuelta bij een andere profploeg in de kijker wou rijden. Ik stak veel energie in een paar lange ontsnappingen met een kleine groep. De laatste keer, enkele dagen voor het einde, voelde ik dat ik aan mijn limiet zat.” Vervolgens besloot de 32-jarige coureur na vijftien jaar en zes zeges als prof een punt achter zijn actieve loopbaan te zetten. Drie keer bracht hij de Vuelta in Spanje tot een goed einde en tweemaal de Giro d’Italia. “Ik ben erg trots op wat ik bereikt heb. Dat was nooit gelukt zonder de mensen om me heen. Ik dank ze allemaal, in de eerste plaats mijn familie.” Als vader van twee kinderen werd hij even huisman, terwijl zijn vriendin Noor, een dochter van oud-coureur Gerard Tabak, als waarnemend huisarts buitenshuis haar werk deed. Ligthart nam rustig de tijd om zich op zijn toekomstige leven te oriënteren. Zijn doel om voor het eind van de winter ergens weer aan de slag te zijn maakte hij waar. Nog in januari van dit jaar zette hij een nieuwe stap en tekende een contract als ploegleider bij het continentale wegteam SEG Racing Academy, de opleidingsploeg die profwielrenners als Fabio Jakobsen, Koen Bouwman en David Dekker begeleidde.

Ik heb genoeg
te doen
en verveel me
geen moment

Ploegleider

In de functie van ploegleider vult Ligthart nu zijn dagen. “Er komt veel bij kijken. Ik heb genoeg te doen, verveel me geen moment. Ik volg de jongens van het team, ook nu ze maar weinig wedstrijden kunnen rijden. Daarnaast overleg ik onder meer met de mensen van Cyclinglab die voor de trainingsbegeleiding zorgen.” Ligthart fietst zelf niet veel meer. Op regenachtige dagen blijft hij liever thuis. “Als het zonnetje schijnt wil ik nog wel eens op de racefiets stappen. Naast mijn werk in de ploeg volg ik nu binnen het bedrijf een opleiding.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden