<p>Heemkunde Werkgroep Reusel bestaat vijftig jaar. Van links naar rechts: Gerrit van de Wouw, Wim van Gompel en Peer Tijssen.</p>

Heemkunde Werkgroep Reusel bestaat vijftig jaar. Van links naar rechts: Gerrit van de Wouw, Wim van Gompel en Peer Tijssen.

(Foto: Jan Wijten)

HWR blaast vijftig kaarsjes uit

Reusel - Heemkunde Werkgroep Reusel (HWR) blaast dit voorjaar vijftig kaarsjes uit. Een uitbundige viering van het gouden jubileum zit er voorlopig niet in vanwege corona, daarom heeft de vereniging een coronaproof alternatief bedacht: Het Heemspel.

Door Roy de Leijer

De jubilerende vereniging draait op een kleine, maar zeer actieve club vrijwilligers. De leden hebben zich het vastleggen en doorgeven van de lokale geschiedenis tot doel heeft gesteld.

Zoals zoveel goede ideeën ontstond het idee om een heemkundevereniging op te richten vijftig jaar geleden in het café. Daar vonden ook de eerste bijeenkomsten plaats. We hadden namelijk geen andere plek om samen te komen”, vertelt oud-voorzitter Wim van Gompel.

Samen met Hein Horsting en Graard Janssen nam hij een halve eeuw geleden het initiatief voor Heemkunde Werkgroep Reusel (HWR). Van Gompel: “Na een advertentie in de krant zijn we met een man of tien gestart. We waren allemaal relatief jong. Zelf was ik 26, maar daarmee was ik zeker niet de benjamin van het stel. Een paar andere leden van het eerste uur zaten nog op de kweekschool. Het jongste lid was een havo 4-leerling.”

In Eersel was er een vergelijkbare vereniging, maar de Reuselnaren wilden zelf actief aan de slag. “Wij noemden ons ‘Heemkunde Werkgroep Reusel’. De benaming werkgroep is bewust gekozen. Veel heemkundekringen waren in die tijd gezelligheidsverenigingen, maar wij wilden meer doen dan het luisteren naar lezingen en het roken van sigaren”, lacht Van Gompel, “wij wilden ook actief onderzoek verrichten. Na de start hebben we van alles opgepakt. In het begin was het echt pionieren en moesten we het heemkundige wiel zelf uitvinden.”

Tijdschrift

Inmiddels telt HWR 35 leden. Bijna allemaal hebben ze de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dit baart bestuurslid Gerrit van de Wouw vooralsnog weinig zorgen: “We krijgen er nog regelmatig nieuwe leden bij. Zelf ben ik nog maar drie jaar lid van de werkgroep. Wel proberen we mensen op allerlei manieren te triggeren om bij de vereniging te komen.” Werkgroeplid Peer Tijssen vult aan: “Dat proberen we onder meer door onze digitale activiteiten uit te breiden.”
Trots is de heemkundeclub op haar driemaandelijks tijdschrift ‘De Schééper’. Het blad wordt ieder kwartaal uitgegeven. De eerste editie verscheen in 1989. Het periodiek heeft duizend abonnees. Tijssen: “Ze gaan gaan de hele wereld over tot aan Canada toe. Veel oud-Reuselnaren vinden het leuk om het tijdschrift te lezen.”

De werkgroep beschikt verder over een uitgebreide heemkundige bibliotheek en fotoarchief. Zelf heeft HWR een twintigtal boeken uitgegeven, alsmede verschillende cd’s en dvd’s.

De werkgroep houdt zich onder meer bezig met toponiemenonderzoek en het organiseren van tentoonstellingen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Het uitgebreide genealogisch bestand heeft al vele Reuselnaren inzicht gegeven in hun familiegeschiedenis. Ook heeft de heemkundeclub een flink steentje bijgedragen aan de archeologische opgravingen in Reusel. De werkgroep nam verder het initiatief voor het nabouwen van een klein gedeelte van Dodendraad, de beruchte draadversperring langs de grens uit de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast werkte HWR mee aan het realiseren van het Reuselummeke, een wandeltocht langs monumentjes en kunstwerken in het centrum van Reusel. “Helaas is er in de loop der jaren veel gesloopt, maar desondanks valt er nog genoeg te zien”, zegt Van Gompel, die zich altijd bekommerd heeft over het Reusels dialect. Hij schreef er verschillende boeken over. Van Gompel: “De laatste jaren pakken ook steeds meer andere heemkundeverenigingen dit onderwerp op. Dat is ook nodig, want anders verdwijnt het dialect.”

Wij wilden meer doen dan enkel luisteren naar lezingen

Een terugkerend onderwerp is de Tweede Wereldoorlog. Van Gompel: “Dat is niet vreemd, want aan het einde van de oorlog is er in Reusel flink gevochten.” Twee jaar geleden is de bevrijding uitgebreid herdacht. Van de Wouw: “Toen hebben we met verschillende verenigingen en organisaties het plan opgepakt om een revue op te voeren. Dat werd een groot succes.”
De onzekere huisvesting van de heemkamer loopt als een rode draad door de historie van HWR. “Eigenlijk is dat een verhaal apart”, zegt Van de Wouw. Na een jarenlange omzwerving langs tal van locaties heeft de vereniging vier jaar geleden onderdak gekregen in het gemeentehuis. Van de Wouw: “Maar ook dit is een tijdelijke oplossing. We zijn nu in onderhandeling over een terugkeer naar cultureel centrum De Kei.”

Heemspel

Een uitbundige viering van het jubileum zit er voorlopig niet in vanwege corona. Om het jubileum niet helemaal stilletjes voorbij te laten gaan, houdt HWR vanaf april tot en met september iedere maand een bijzondere speurtocht voor jong en oud. Bij het zogeheten Heemspel moeten onderweg tal van vragen worden beantwoord. Van de Wouw: “Het spel kan door het hele gezin worden gespeeld. Je hoeft geen heemkunde-expert te zijn, je moet alleen over gezond boerenverstand beschikken.”

Iedereen kan deelnemen aan het Heemspel. De duur bedraagt zes maanden. Iedere speurtocht start steeds op de eerste dag van de maand.

Het Heemspel kan worden gedownload op heemkundereusel.nl. Voor degenen met de meeste ‘korenaren’ (punten) wordt maandelijks een drietal prijzen beschikbaar gesteld. Voor de eindwinnaars ligt er behalve leuke prijzen ook een trofee in het verschiet, met als titel: ‘Een der slimste Reuselnaren’.

Voor meer info zie:

www.heemkundereusel.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden