Foto:

Terras

Column van Chris Swaanen

Den Bel klinkt steeds luider! Niet in Bels maar in Holland(ershoeve) mogen de terrassen nog steeds niet open. Al maanden Gaopen we naar ’t Menneke in ’t Torentje maar die lijkt ’t Spoorke helemaal bijster te zijn. Hij gedraagt zich als een Bengel die ons alleen maar kan Dis(sen). Terwijl veel burgemeesters hem wel een Tip(mast) gaven om de mensen toch lekker op ’t Pleintje te laten zitten. En dan hebben we ook nog De (avond)Klok waar we allemaal helemaal La Gare van worden. Soms denk ik Llamar maar dan opeens wil ik mijn Liberty weer terug!

We terrasje pikken het niet langer!

Veel mensen snakken hartstochtelijk naar een ‘latte markchiato’ of een ‘Hugo de Jonge klare’ in de frisse buitenlucht. Als de terrassen open mogen is dat een teken dat het de goede kant opgaat. Dat is iets anders dan dat dit kost wat het kost geregeld moet worden. Ik vind die smeekbedes wel wat overdreven alsof de primaire levensbehoefte bij de eerste zonnestralen een trappist met op de straatklinkers is. Het is leuk onder normale omstandigheden maar wat is het nu werkelijk waard als we op anderhalve duimstokafstand van elkaar, bij een voorgeprogrammeerd tafeleilandje iets kunnen bestellen bij een serveerster? De serveerster die dan via een labyrint aan pijlen en bewapend met een plastic onderkin als speekselvanger onze bestelling kan bezorgen. Voor de horecaondernemers ligt het natuurlijk anders. Zij snakken naar leven in de brouwerij en wat omzet. Terecht, dus als het nog niet kan dan moet de overheid genereus de bedrijven overeind blijven houden.

Als klanten moeten we even doorbijten zodat we straks op een caféwaardige manier weer bij elkaar kunnen komen. Als we straks weer los kunnen dan moet het horecapersoneel weer klaar kunnen staan om de dorstige kelen en rammelende buiken te voorzien van het nodige nat en spijs. En mogelijk nog belangrijker; als eeuwenoude massapsycholoog fungeren voor de vele levensverhalen die er ongevraagd over de toog gaan.

De frustratie wordt er natuurlijk niet minder op als de snelheid van het prikken, het terrasje pikken in de weg staat. Hugo de Jonge moet vanaf nu klare wijn gaan schenken. Mogelijk is er nog een lichtpuntje voor de terrasaanbidders als Hugo doorkrijgt dat je ook ‘prik’ kunt bestellen op een terras. Op die manier kan hij de vaccinatiegraad snel omhoog krikken.

Hopelijk kunnen we snel ons zakgeld weer uitgeven in de kroeg, restaurant, gemeenschapshuis of sportkantine. Mogelijk kunnen we nu elk weekend al wat fooi apart zetten voor de plaatselijke uitbater. Dat moet geen probleem zijn als er voor een kaartje van een 538 feestje in Breda, vijftienduizend euro wordt geboden. Zo zie je dat je niet in een kroeg hoeft te zitten om bezopen te zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden