<p>Roy en Eva de Waal springen in het diepe.</p>

Roy en Eva de Waal springen in het diepe.

(Foto: Leo Sikkenga)

Roy de Waal maakt carrièreswitch

Westerhoven - “Je leeftijd begint een rol te spelen. Een paar jaar is het alles of niets geweest. Dat niets om prof te worden kwam steeds dichterbij. Toen heb ik bij mezelf gezegd dat ik maatschappelijk verder ga proberen te komen.” Oud-wielrenner Roy de Waal heeft de knoop door gehakt. Hij is een nieuwe weg ingeslagen nadat hij tien jaar als wielrenner topsport heeft bedreven.

Door Piet Gijsbers

Op 15-jarige leeftijd sprong Roy de Waal voor het eerst op de racefiets. Twee jaar lang reed hij wedstrijdjes als nieuweling en vervolgens plakte hij daar ook twee seizoenen bij de junioren aan vast. Steeds in het shirt van de Valkenswaardse vereniging TWC De Kempen.

Ik kon alles redelijk, maar niet goed genoeg

De Westerhovenaar won in zijn tweede jaar bij de junioren acht wedstrijden, waarvan vijf in België. “Dan val je al gauw een beetje op. Zeker toen ik een keer het voltallige team van Beveren 2000, destijds de opleidingsploeg van het profteam Quick Step, in mijn eentje klopte. Zo ging het balletje rollen en vroegen Belgische ploegleiders me voor hun team.”

Roy koos voor de Mr. Bookmaker opleidingsploeg die later met de sponsornamen DGR en PPL Belisol werd voortgezet. Hij kreeg mooie wedstrijden als de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix voor beloften en de Luxemburgse Flêche du Sud voorgeschoteld.

“Maar je blijft in België die Nederlander in de ploeg. Met dezelfde uitslagen als de jongens uit België kom je toch op de tweede plaats.” Het leidde ertoe dat De Waal koos voor het Nederlandse team Parkhotel Valkenburg. Drie jaar reed hij samen met jongens als Tom Dumoulin en Rob Ruygh een mooi programma. Daarbij drie keer Olympia’s Tour, toch altijd nog de grootste amateurwedstrijd in Nederland.

Zijn uitslagen in die etappekoers waren niet noemenswaardig, vindt hijzelf. Wel werd hij Zuid-Nederlands districtskampioen in het shirt van de Limburgse ploeg. Maar de stap naar de profs zat er niet in. “Daarvoor had ik de verkeerde uitslagen. Ik kon alles redelijk, maar niet goed genoeg. Zat ik in een kopgroep met vier man, dan werd ik vierde. Dus dan weet je het wel,” zegt hij lachend. “Om te winnen moet je heel sterk zijn. Wel heb ik met een nationaal selectieteam de Ronde van Hainan in China mogen rijden.”

Fietsenmaker

Ruim tien jaar lang investeerde De Waal in een carrière als wielrenner. Hij volgde in die tijd in Neerpelt op een wielerschool een opleiding tot rijwielhersteller. Die was mooi te combineren met het wielrennen, omdat hij tussendoor tijd had om te trainen. Hij kreeg les van oud-prof en destijds Belgisch bondscoach Carlo Bomans. “Tijdens mijn topsport carrière heb ik veel geleerd op persoonlijk vlak, zoals het stellen van doelen en prioriteiten, focussen, evalueren, reflecteren en omgaan met kritiek.”

Ik heb leren denken en werken in teambelang

“Daarnaast heb ik leren denken en werken in teambelang. Een mooie tijd waar ik met een positief gevoel op terug kijk.”

Hoewel Roy zich na de driejarige opleiding officieel fietsenmaker van beroep mocht noemen, koos hij na die binnen- en buitenlandse periode op semi-professioneel wielrenniveau voor heel ander werk. Hij werd assistent bedrijfsleider bij een supermarktketen en ging daarna werken bij een online firma in fietskleding. Dat bracht hem op het idee voor zichzelf een eigen zaak te beginnen.

We kunnen nooit zeggen: hadden we maar...

“Online krijgen mensen geen juist advies. Mijn vrouw en ik zijn allebei ondernemende types. Het is niet makkelijk om nu in coronatijd een eigen zaak te beginnen. Aan de andere kant zijn veel mensen in de Kempen gaan fietsen; een sport die ze nu nog wél kunnen doen, die gezond is en weinig blessuregevoelig. Eersel ligt dicht bij de snelweg en dicht bij België. Er is veel vraag en weinig aanbod in passend advies voor fietskleding en accessoires. Vooral in mijn beginjaren als wielrenner heb ik helaas zelf ervaren hoe vervelend het is als je niet over de juiste producten beschikt. Hoe wrang de verkeerde schoenen zijn, of de kou die in een mum van tijd je lichaam onderkoelt terwijl je nog zoveel kilometers van huis bent. Nu kan ik door de ervaring als wielrenner mijn advies goed op mijn klanten over brengen.”

Een nieuwe reis

De Waal en zijn vrouw Evy maken nu een sprong in het diepe. “Het is en blijft een risico. Maar uiteindelijk kunnen we nooit zeggen: ‘Hadden we maar.’ In Bike Fashion komt nu mijn hele leven samen. Ik heb op mooi niveau mogen fietsen, vond die tijd heel leuk. Ik heb affiniteit met fashion, wat terug komt in de wielerkleding, En voor ons, die veel van reizen houden, is dit een hele mooie reis. Dit is een mooi begin om die reis aan te gaan.”

Zelf fietst de 35-jarige De Waal nu dagelijks op en neer van zijn woonplaats Budel naar zijn werk in Eersel. Hij gaat tussendoor wat meer hardlopen, wat veel minder tijd vergt. “Ons zoontje Yari vraagt ook de nodige aandacht. Die is nu al gek van fietsen. Van wie zou hij dat toch hebben,” zegt Roy lachend.

Zijn verbinding met de wielersport uit zich nog in het schenken van fietshelmen aan de renners van TWC De Kempen. “Zo is het cirkeltje rond. Bij die club ben ik ooit begonnen en zo kan ik iets terug doen en jonge renners op weg helpen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden