<p>Kim aan wandel voor de Hartstocht</p>

Kim aan wandel voor de Hartstocht

(Foto: )

Kim loopt voor het goede doel

Hapert - Wanneer je geboren wordt met gezondheidsproblemen krijg je gedurende je leven vaak veel voor je kiezen. Deze personen leven vaak intenser en laten zich niet van hun dromen afhouden. Zo vergaat het Kim van de Meulengraaf (38) uit Hapert ook. Ze geeft de lezer graag een kijkje in haar leven. ‘Genieten van alles wat op je afkomt’ is haar motto.

Door Rianne Bolte

Afgelopen zaterdag liep Kim de Hartstocht. Er gaat een heel verhaal aan vooraf waarom zij deelneemster was van dit initiatief. Bij Kim haar geboorte hoorden de artsen een ruisje bij haar hart. Het zou niks zijn waar haar ouders zich druk over hoefden te maken. Toch bleef ze vanaf haar geboorte voor de zekerheid onder controle bij de cardioloog staan. Toen ze 4 jaar was mat een invalcardioloog tijdens een check haar bloeddruk en de uitslag was erg verontrustend. Aan één kant was deze veel te hoog en aan de andere kant was er nauwelijks bloeddruk. Dit was foute boel en zo is het balletje van velen ziekenhuisbezoeken gaan rollen. Het ruisje dat ze bij haar geboorte hoorde groeide uit tot een grote complexe hartafwijking waar Kim heel haar leven mee zou moeten dealen, vertelden de artsen haar ouders. Ze is hieraan inmiddels drie keer geopereerd. Haar 4e, 18e en 20e levensjaar gingen gepaard met een flinke operatie. De specialisten vertelden haar ouders dat ze in haar leven beperkt zou zijn qua bewegen en conditie. Een flinke domper voor haar vader en moeder, want je gunt je kind een zorgeloze jeugd.

Haar 4e, 18e en 20e levensjaar gingen gepaard met flinke operatie

Maar niks bleek minder waar. Met een positieve instelling en veel wilskracht heeft de doorzetster altijd alles kunnen ondernemen. Na haar eerste operatie deelden de artsen mee dat een volgende operatie essentieel was, maar dat die pas op volwassen leeftijd kon plaats vinden. Ze stelden zichzelf zelfs de vraag of Kim deze leeftijd ooit zou bereiken. Kim: “Ik heb altijd geleefd met de instelling dat alles mogelijk is in het leven als je het maar echt wil. Ik geniet ook enorm van het leven want het kan zo afgelopen zijn. In mijn jongere jaren sprak ik weinig over mijn afwijking met anderen. Het was iets van mijzelf. Vanaf mijn 20e wilde ik uitstralen dat iedereen het mag weten en nu ben ik blij dat ik niet gewoon ben. Als ik deze afwijking niet had zou ik altijd meer stress hebben gehad in deze ‘alles moet’ maatschappij. Nu leid ik het leven wat ik echt wil en ik trek me niet veel aan van wat anderen zeggen of wat je eigenlijk hoort te doen. Ik ging op zwemles toen ik ruim 4 jaar was. De specialisten dachten dat ik mijn zwemdiploma nooit zou halen, maar ik heb doorgezet en op mijn 5e had ik mijn A en B diploma. Ook vertelden artsen me toen ik 20 jaar was dat ik vijf jaar garantie zou hebben op de operatie. Ik zou binnen 5 jaar moeder moeten worden als ik een kinderwens had was het advies van hen. Daar zit ik nu al ruim 12 jaar overheen, eigenlijk 17 jaar als je telt vanaf mijn 20e. Nu ben ik een geweldige puberdochter rijker waar ik erg trots op ben.”

‘Genieten van alles wat op je afkomt’ is haar motto

De positief ingestelde vrouw bracht altijd graag tijd door in het water en besloot daarom jaren geleden om van haar hobby haar werk te maken, doen wat ze echt leuk vindt. Nu werkt ze alweer velen jaren als zweminstructrice in een zwembad in Hoogeloon. Door haar wilskracht heeft ze van het onmogelijke het mogelijke gemaakt en zo staat ze met alles in het leven.

De Hartstocht

“Afgelopen zaterdag heb ik meegedaan aan de Hartstocht. Dit is een wandelevenement dat geld ophaalt voor de hartstichting en werd voorheen op het strand gelopen. Door corona was dit jammer genoeg niet mogelijk. Dit jaar liep iedereen dit ‘coronaproof’ wandelevenement individueel of met een klein groepje vanuit huis. De Hartstocht werkt aan 4 belangrijke doelen om leed en sterfte te voorkomen zoals, een hartgezonde leefstijl voor iedereen, meer kennis van je risico op hart- en vaatziekten, snelle hulp als iedere seconde telt en betere behandelingen voor het hart. Deze editie liepen 16.807 deelnemers mee. Zij konden kiezen uit een route van 5, 10, 15, 20, 30 of 40 kilometer en ontvingen een persoonlijke route, langs bijzondere plekken en natuur in de eigen omgeving. Het opgehaalde bedrag gaat naar een onderzoekscentrum dat de hartstichting uitkiest. Via een link, die ik individueel deelde op mijn facebookpagina, en op de site van de zwemschool, konden mensen geld doneren. Individueel heb ik 130 euro opgehaald.”

Promotie voor het evenement

De zweminstructrice liep een route van 15 kilometer. Om 7.45 uur begon zij aan haar tocht en om 10.25 uur keek de sportieve dame, met de beentjes omhoog, terug op een fijne wandeling. Volgend jaar neemt ze weer deel. Ze hoopt dat er meer promotie gemaakt voor dit evenement. Personen met hartproblemen zijn vaak op de hoogte hiervan, maar als je deze problemen niet hebt is niet iedereen bekend met dit initiatief.

“Ik vond het mooi om al bewegende geld op te halen; je werkt immers aan je gezondheid en je steunt een goed doel. Misschien is het volgend jaar ook iets voor jou om mee te doen. Je zou er mij en anderen een groot plezier mee doen en je gunt jezelf een sportieve uitdaging.”

www.hartstichting.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden