Foto:

Oranje

Column van Chris Swaanen

De Koning kwam naar onze brainport Eindhoven. Ik denk in de verwachting wat slimmer naar huis te gaan want de laatste tijd blinkt hij niet uit in intelligente acties. Maar laten we dit op zijn verjaardag maar even niet benadrukken. Hij zal wel goed geluimd zijn na een welverdiende testvakantie in het Griekse Rhodos. Met een chartervlucht van Transavia en weggemoffeld tussen 189 andere passagiers valt het in ieder geval minder op dan het regeringsvliegtuig van stal te halen.

Met een bijpassende haarspeld is het in ieder geval ‘Oranje boven!’


Begrijp me niet verkeerd; ik ben een voorstander van het Koningshuis maar dat heeft niet zozeer te maken met de man of vrouw die op de troon zit. Het is wel een pre dat hij of zij zijn of haar taak verstaat maar belangrijker nog, dat het fungeert als een soort opperhuid voor het land die de scherpe randjes van het alternatief van een eventueel ‘wappie-presidentschap’ kan halen. Amerikaanse taferelen waarbij we overgeleverd kunnen zijn aan de grillen van een persoon die met een pennenstreep zijn of haar wil kan doordrukken blijft ons dan gespaard.

Onze kat denkt daar anders over en hij lijkt een overtuigd Republikein. Het zit zo: Dochterlief was op zoek naar oranje knutselpapier om ons huis wat op te sieren. Bij gebrek aan oranje papier ging ze een wit vel oranje schilderen. Toen het door verf verzadigde vel op de keukenvloer lag te drogen, zette onze kat er meteen zijn nagels in. Het kan ook zijn dat hij gewoon bang was om te eindigen als een oranje tompoes natuurlijk. Onze zoon vroeg om ‘oranja’ maar we hadden alleen rode vruchten extract in huis. Jammer, maar toen het roodkleurige drankje op onze witte salontafel kwam te staan, werd de vlag van een ander vaderland in ons gezin als prima alternatief zichtbaar.

De mandarijnen waren ook nog eens in de aanbieding bij de supermarkt. Die vallen goed in de smaak bij ons, dus een netje verdween in het winkelwagentje. Bij het inladen van de boodschappen greep ik precies in die ene rotte mandarijn die met zijn kontje dus onzichtbaar onder in het netje lag. Toch eigenaardig om op deze manier nog eens stil te staan bij Prins Bernhard. De kassière begreep deze vervelende ervaring en zorgde snel voor een nieuw zorgvuldig gescreend netje, waarvoor dank.

Voor de horeca was het wel oranjebitter die dag omdat ze nog net niet de deuren mochten heropenen. Ook jammer dat je nog net niet vrijuit de Action leeg kon plunderen voor oranje crêpepapier of ander oranjekleurig Chinees containergoed.

Op het moment van schrijven van deze column loopt de oudste vol verwachting naar school voor de alternatieve koningsspelen. Gewapend met onder andere een smaakvolle mandarijn heeft ze duidelijk zin in deze dag. Met een bijpassende haarspeld is het in ieder geval ‘Oranje boven!’ vandaag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden