<p>Eyad en Ahmad bij de ingang van het Pius X-College.</p>

Eyad en Ahmad bij de ingang van het Pius X-College.

(Foto: )

‘Na een paar hapjes alweer vol’

Bladel - Als je van islamitische afkomst bent is het haast vanzelfsprekend dat je momenteel meedoet aan de ramadan. Dit geldt ook voor de dertienjarige Eyad en Ahmad. Moeite om niet te eten tijdens de uren van onthouding hebben ze nauwelijks. Als ze ‘s avonds na een dag vasten weer een maaltijd kunnen nuttigen en mogen drinken is hun buik snel gevuld. De goedlachse tieners vertellen graag meer over zichzelf en hoe zij de ramadan ervaren in coronatijd.

Rianne Bolte

Eyad zit in het tweede leerjaar van de Wereldklas op het Pius X- College in Bladel. Hij komt oorspronkelijk uit Syrië, maar woont sinds 2018 in Nederland. Eyad woonde hiervoor op meerdere plekken zoals in Dubai en in een AZC in Breda. Tegenwoordig is hij samen met zijn ouders en twee zussen neergestreken in Valkenswaard. Eyad vindt de Nederlanders erg aardig. Volgend schooljaar gaat hij onderwijs volgen op het Were Di in Valkenswaard. Dat bespaart hem veel reistijd met de gemeentebus uit.

Ahmad komt oorspronkelijk eveneens uit Syrië. Hij volgt ook onderwijs in de Wereldklas. Sinds 2018 woont hij in Nederland, op dit moment woont hij in Waalre. Ahmad mag ook elke dag met een gemeentebusje naar school. Hij voelt zich hier thuis, hij vindt de mensen aardig en hij voelt zich hier veilig.

Eyad en Ahmad doen mee aan de ramadan. Eyad licht toe: “Deze islamitische traditie betekent letterlijk vastenmaand en is de negende maand van de islamitische kalender. Vanaf 7 jaar mag je hieraan meedoen of kun je een paar uren per dag oefenen.” De islamitische kalender is een andere kalender dan de westerse kalender waarin we de maanden januari tot en met december aanhouden. De islamieten bekijken vanuit Saudi-Arabië naar de stand van de maan en zon en aan de hand daarvan wordt de islamitische kalender bepaald. Hierdoor verschuift de ramadan ook elk jaar tien tot twaalf dagen. Degene die hieraan meedoen weten pas kort van tevoren wanneer de ramadan van start gaat. Dit jaar was dat op 13 april. Overdag mogen deelnemers hiervan niet eten of drinken.

De tijd van het vasten gaat langzamer thuis dan op school

Eyad vindt meedoen de eerste twee dagen enigszins moeilijk, daarna is hij gewend aan het vasten. Ahmad doet er nog een schepje bovenop doordat hij vertelt dat hij zelfs maar heel weinig eet na zonsondergang. Hij licht toe: “Ik heb dan heel veel honger en ik kijk ook erg uit naar het moment dat ik weer mag eten, maar eigenlijk zit ik na een paar hapjes al vol.” Eyad bevestigt dit gevoel. Tijdens deze periode wordt heel veel rekening gehouden met mensen die armer zijn en misschien minder te eten hebben. Normaal gesproken mag iedereen die geen geld heeft om te eten na zonsondergang naar de moskee. Daar kunnen ze dan lekker eten van de zelfgemaakte hapjes die andere moslims naar de moskee hebben gebracht. Helaas werkt dat dit jaar een beetje anders en moeten ze rekening houden met alle maatregelen van de RIVM.

Waarom vasten moslims?

Er zijn verschillende redenen waarom moslims vasten. De voornaamste reden is dat moslims geloven dat het de wil is van Allah. Als je meedoet aan de ramadan, erken je dat je islamitisch bent. Vasten behoort tot één van de vijf zuilen van de islam. Het doel van het vasten is om jezelf te leren om bewuster en geduldiger te worden. Je leert ook te ondervinden hoe mensen zich voelen die het minder hebben. Omdat je zo lang niet eet, krijg je honger. Dat gevoel zorgt ervoor dat je leert wat de waarde is van voedsel. Velen zien het als een reiniging van je lichaam.

Uitzonderingen

Volgens het geloof doet iedereen die islamitisch is mee aan de ramadan, maar er zijn ook uitzonderingen. Mensen die oud, ziek of zwanger zijn, hoeven niet mee te vasten. Je mag het later inhalen, als je je bijvoorbeeld weer beter voelt. Je mag ook een offer doen in plaats van het vasten. Dat betekent dat je geld of eten geeft aan mensen die arm zijn of dat je geld geeft aan een goed doel. Ook als je ongesteld bent hoef je niet te vasten en mag je ‘gewoon’ eten zoals je gewend bent. De reden hiervan is dat de menstruatie de rituele wassing voor het gebed ongeldig maakt. Wel is het de bedoeling dat je de dagen die je gemist hebt, later in het jaar nog inhaalt.

Suikerfeest

Door corona kunnen Eyad en Ahmad ’s avonds na zonsondergang geen familieleden ontmoeten om samen te eten. Dit vinden ze beiden erg jammer. Deze tijd gaat normaal ook met gezelligheid gepaard en die missen ze nu. De van oorsprong Syrische jongen kijken uit naar het Suikerfeest dat van woensdagavond 12 mei tot donderdagavond 13 mei plaatsvindt. Moslims vieren hiermee het eind van de maand ramadan. Er wordt vaak flink uitgepakt met lekkernijen omdat ze een maand lang overdag niet mogen eten. De hapjes die genuttigd worden zijn vaak zoet, vandaar de naam Suikerfeest. Eyad en Ahmid hopen enorm dat er dan versoepelingen zijn, zodat ze visite mogen ontvangen. Ze krijgen cadeautjes tijdens deze speciale feestdag en ze eten traditioneel Turkse lekkernijen zoals baklava.

Vooral Ahmed vindt dat de tijd thuis door corona tijdens het vasten langzamer gaat, bijvoorbeeld tijdens het kijken van een film. Voor hun gevoel gaat de tijd op school sneller dan thuis tijdens de ramadan. Op school zien ze immers hun vrienden en vinden ze veel gezelligheid, ook door samen te sporten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden