Marije (links) en Hilde (rechts) staan trots in hun winkeltje, dat bijna gereed is voor de opening.
Marije (links) en Hilde (rechts) staan trots in hun winkeltje, dat bijna gereed is voor de opening. (Foto: Lieke Peeters)

‘Hapert moet levendig blijven!’

Hapert  - Dertien jaar geleden kwam Marije Fransen-Dona, zelfstandige grafisch vormgever, in Hapert wonen. Ook dertien jaar geleden keerde Hilde Scholtens, werkzaam bij gemeente Reusel-De Mierden, terug naar Hapert waar zij geboren en getogen is. De dames ontmoetten elkaar op de lagere school maar ze bleven elkaar in en rondom Hapert tegenkomen. Ze zitten samen in het bestuur van de buurtvereniging en in een carnavalsgroep. Bovendien zijn hun kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd. Deze twee bedreven vrouwen zijn bij menigeen bekend en het is duidelijk dat zij zich niet hoeven te vervelen. Toch beginnen ze samen aan een nieuw avontuur: ze openen deze week een winkel in hun geliefde Hapert.

Door Lieke Peeters

Met het sluiten van de Novy in Hapert begin december, zou het PostNL-punt ook verdwijnen uit Hapert. Veel inwoners van Hapert vonden dit jammer en niet alleen vanwege het pakketpunt: “Zonde, weer een winkel weg.” Dat vonden Hilde en Marije ook. Zij deden een oproep aan de inwoners van Hapert met de vraag of iemand de winkel wilde overnemen of andere creatieve ideeën had op dit probleem op te lossen. Er kwamen veel positieve reacties, echter niks concreets. “Na wat wikken en wegen”, vertelt Hilde, “besloten we: we gaan het gewoon zelf doen!”

We besloten;
we gaan het gewoon zelf doen!

De winkel heet de Hapertse Hofdame en is te vinden op de Markt in Hapert. Volgens de dames is de Markt “de kern van het dorp; wat ons met z’n allen bindt.” De winkel heeft natuurlijk een postpunt voor pakketjes, aangetekende brieven of kaarten die naar het buitenland moeten maar voor een simpele postzegel kan men er ook terecht. Daarnaast komt er een ruim assortiment aan Hallmark-kaarten.

De winkel is ‘voor en door Hapert’. Dit omdat niet alleen de twee Hapertse dames er komen te werken maar ook verschillende Hapertse vrijwilligers: “Dit kunnen we namelijk niet alleen,” zegt Marije. Elke dag zal óf Hilde óf Marije in de winkel te vinden zijn met nog een vrijwilliger. Daarnaast bieden Hilde en Marije lokale ondernemers de ruimte om hun waar tentoon te stellen en via hun winkel te verkopen. Ook zullen er echte Hapertse producten en souvenirs te koop worden aangeboden. Tevens kunnen klanten in deze spiksplinternieuwe winkel onder andere bepaalde producten laten bestellen en kopietjes maken.

1 mei is de officiële openingsdatum. Helaas kan door COVID-19 geen grote feestelijke opening plaatsvinden. Maar de dames zijn snel tevreden: aanstaande zaterdag gaan de deuren gewoon open en dat wordt met z’n tweeën gevierd met een lekker gebakje.

De winkel is van maandag tot en met zaterdag geopend. Voor de openingstijden en meer informatie kunt u terecht op hun website en facebookpagina.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden