<p>De groep No Limits, van links naar rechts: Ties, Babs, Anne (trainster), Sanne, Femke (trainster), Evy en Lotte.&nbsp;</p>

De groep No Limits, van links naar rechts: Ties, Babs, Anne (trainster), Sanne, Femke (trainster), Evy en Lotte. 

(Foto: Jan Wijten)

Goud voor dansvereniging Dazzling

Reusel - Het draaiboek voor het feestjaar lag al helemaal klaar. Een jaar lang zou er flink gefeest worden. Als kers op de taart zou het jubileumjaar afgesloten worden met het Nederlands Kampioenschap. Hoe mooi was het gepland dat net in dit jaar het NK in Reusel zou zijn! Jammer dat het allemaal niet doorging, maar treuren doen ze niet bij Dazzling. De energie die ze in hun dansen laten zien, stroomt door de hele vereniging. En dat doen ze dus al heel lang, heel erg goed.

Door Nicole Leijen

Natuurlijk was het een zure beslissing om het kamp af te zeggen en natuurlijk is het een domper dat er geen toernooi was, maar daar laat Dazzling zich niet door uit het veld slaan. Stil zitten kennen ze niet. “We zijn een mooie vereniging, waar telkens allerlei ideeën oppoppen”, legt Anne Roelse trots uit. “Het is écht een vereniging waarbij het altijd gezellig is. Ik ben zo’n 5 jaar geleden bij Dazzling gestart en ik voelde me er meteen thuis!”, gaat de 25-jarige enthousiast verder. Haar gedrevenheid is aanstekelijk. “Van april tot januari werken we kei hard aan onze dansen. Dan is het vanaf januari, als de toernooien weer beginnen, genieten om de kids te zien stralen als ze hun dans laten zien”, glundert Anne. Voor Maaike van Buul, al sinds haar 8e fanatiek lid van Dazzling, is het op dat moment niet alleen genieten. “Als ze voor de eerste keer hun dans laten zien, ben ik naast het genieten ook wel erg zenuwachtig”, geeft de mega-ervaren trainster eerlijk toe.

Dat de vereniging al 50 jaar bestaat is geheel te danken aan het fanatisme van de leden en daar zijn beide dames erg blij mee. “En vergeet vooral het bestuur niet”, vult Maaike terecht aan. “Zij hebben het meesterlijk gedaan. Niet alle leden en ouders zien dat, maar zij werken op de achtergrond ontzettend hard aan onder andere ledenwerving, financiën en planningen”, benoemd Maaike dankbaar de inspanningen van het bestuur. Maar ook in jongere jaren was er altijd een groep van mensen die zich inzette voor de vereniging. Over het ontstaan van de vereniging zegt Maaike gekscherend: “Ze huppelden wat achter de raad aan met pruiken, grote onderbroeken en laarsjes.” Later heeft onder andere Koos Coolen er een sportvereniging van gemaakt en is hij samen met zijn vrouw Sjaan één van de fanatieke leden geweest die Dazzling op de kaart heeft gezet. Van 50 jaar geleden 1 dans die tijdens carnaval door de dansmarietjes gedanst werd, naar 2 gardegroepen, 4 showgroepen, 1 recreantengroep en een groep ‘special needs’ in 2021. Dan mag terecht gezegd worden dat Dazzling zich ontzettend mooi ontwikkeld heeft. Al lang draait het niet meer om carnaval. “Natuurlijk laten we daar ook heel graag onze dansen zien. Maar de 6-8 toernooien die we mogen dansen, is waar het echt om draait”, glundert Anne.

Met het veranderen van de vereniging naar een volwaardige dansvereniging, veranderde ook de naam. “Voorheen was het de Fistnûskes en Narrengarde. Maar dat was een te grote associatie met carnaval,” weet Maaike zich nog te herinneren. “Uiteindelijk is het Dazzling geworden.” De dames zien meer veranderingen door de jaren heen. “Toen wij kind waren, had je één sport en daar ging je volledig voor. Voor mijn moeder was dat een goede graadmeter of ik wel echt ziek was”, grapt Maaike. “Dan vroeg ze of ik kon trainen en als ik dan ‘ja’ zei, was ik niet echt ziek.” Anne herkent het ergens helemaal voor gaan. “Jarenlang heb ik gezwommen. Toen ik al mijn diploma’s had, ging ik dansen, zodat ik daar weer helemaal voor kon gaan. Ik oefende dan heel veel thuis.” Nu merkt ze dat veel kinderen verschillende dingen te doen hebben en niet altijd volledig voor het dansen gaan. “Dan moeten we er hard op hameren om ze thuis aan het oefenen te krijgen.” Gezien de schitterende dansen die Dazzling telkens weer laat zien, lukt dat toch aardig.

Het is een genot om te horen wat ze allemaal doen om de kinderen te vermaken. Vanzelfsprekend moet er elk jaar voor muziek, kleding en een dans gezorgd worden voor elke groep. Maaike lijkt haar hand er niet meer voor om te draaien. “Hoe langer je trainster bent, hoe makkelijker het wordt.” Toch komt er veel bij kijken en dan moet er nog met het oefenen van de dans begonnen worden. “Dat was dit jaar erg lastig”, blikt Anne terug. “We hebben van alles gedaan. Buiten trainen, online trainen en we hebben zelfs een stok van 1,5 meter aangeschaft om de kinderen op voldoende afstand hun plek aan te kunnen wijzen.” Ze zijn bij Dazzling dus niet voor één gat te vangen. Om de kinderen nog wat extra lol te laten beleven was er een 5-wekelijkse quiz. “Niet alleen leuk voor de kinderen trouwens, ik heb me ook kapot gelachen om alle inzendingen die we terugkregen”, denkt Anne zichtbaar vermaakt terug. De quiz was ook wel erg leuk bedacht. Geen standaard vragenlijstje, maar leuke opdrachten zoals iemand van de vereniging imiteren, Tik-Tok filmpjes maken, letters op ramen zoeken en een boom knuffelen. Dit maakt meteen duidelijk wat Anne bedoelt met ‘we zijn een échte vereniging’.

De toernooien die we dansen is waar het echt om gaat

En dat blijkt ook uit het jubileum. Het feestjaar kon niet doorgaan, maar de vereniging heeft naar andere feestelijke dingen gezocht. “Zo hebben we een mooi nieuw logo anno 2021 en lanceren we een nieuwe kledinglijn. Iedereen krijgt een broek en shirt van de vereniging, zo maken we het toch feestelijk”, denkt de secretaris in mogelijkheden. Maar dat is niet alles. Alle trainsters hadden, buiten het bestuur om, samen een plannetje gesmeed. Op de dag waarop eigenlijk het NK zou zijn, en dus de afsluiting van het jubileumjaar, stonden ze bij de bestuursleden voor de deur. Ze hadden voor iedereen een bidon laten drukken. “En bij ons als bestuur kwamen ze de bidon persoonlijk afgeven en kregen we ook nog een medaille. Stonden ineens Maaike en Bianca bij me voor de deur”, zegt Anne nog steeds een beetje verbouwereerd van de mooie, spontane actie.

Het is duidelijk dat de dansvereniging gezellig, fanatiek, saamhorig en creatief is. Mooie ingrediënten om nog lang bestaansrecht te hebben. Daar gaan de dames voor, met nog één grote wens; een eigen clubhuis. Tenminste, dat is waar Maaike van droomt. Anne is al blij als Dazzling weer gewoon kan optreden.

En het feestjaar dan? “Dat wordt nog wel ingehaald”, zegt Anne overtuigd. “Dat is iets wat je niet gewoon voorbij moet laten gaan. En wat we klaar hebben liggen is echt te hilarisch om niet te gebruiken”, glundert ze van oor tot oor. “We hoeven alleen het draaiboek maar af te stoffen en gaan”, sluit Maaike af.

Meer berichten