<p>Martien en Annie Sanders-Bierens zijn 60 jaar getrouwd.&nbsp;</p>

Martien en Annie Sanders-Bierens zijn 60 jaar getrouwd. 

(Foto: )

Bijzondere mijlpaal Eersels echtpaar

Eersel - Martien en Annie Sanders-Bierens uit Eersel vieren zondag een bijzondere mijlpaal. Het stel is dan 60 jaar getrouwd.

Roy de Leijer

Op 16 mei 1961 trouwden Martien (85) en Anna Sanders (87) in Steensel. Zestig jaar huwelijk is niet voor iedereen weggelegd. Toch vinden de Eerselse jubilarissen dat de jaren snel voorbij zijn gegaan. “Vooral de laatste 10 jaar zijn omgevlogen”, vertelt Annie.

De liefde bloeit nog steeds. Het geheim van een goed huwelijk? “Het is geven en nemen. Een goed huwelijk vergt de inbreng van twee personen”, weet Martien. Annie vult aan: “Verder is het belangrijk dat niemand de baas wil spelen.”

Beide huwelijksjubilaressen zijn opgegroeid in een groot boerengezin. De wieg van Martien stond in Oerle. Annie zag het levenslicht in Steenstel. Ze groeide op in een gezin met veertien kinderen. Annie: “Ik was de vierde oudste van de meiden.” Martien: “Wij waren thuis met dertien, ik was het vierde oudste kind.”

De grote gezinnen brachten veel leven in de brouwerij, aldus Martien: “Als ik bij Annie op bezoek was of zij bij ons, dan was het altijd heel gezellig.”

Grote gezinnen waren in die tijd heel gebruikelijk. Annie: “Bij ons in de straat stonden tien huizen, alles bij elkaar opgeteld woonden er wel honderd kinderen.”

Ze leerden elkaar 65 jaar geleden kennen. Martien was 20, Annie 22. “Op de dansvloer zagen we elkaar voor het eerst. Dat was in De Ster in Steensel”, vertelt Annie. Ze kreeg Martien in het vizier door zijn danskunsten. Annie: “Hij kon heel goed dansen.”

Hoewel ze al een behoorlijk eind in de tachtig zijn, zijn Annie en Martien nog kwiek en vitaal. Annie: “Wij doen alles zelf. De thuiszorg hebben we nog nooit over de vloer gehad.” Martien: “Wat dat betreft hebben we enorm veel geluk gehad.”

Het stel runde jarenlang een pluimveebedrijf in het Eerselse buurtschap Boksheide. Annie zorgde thuis voor de kinderen en sprong bij in het boerenbedrijf. Martien combineerde het pluimveebedrijf met een baan als bedrijfsverzorger in de agrarische sector. Martien: “Dat deed ik door boeren bijvoorbeeld te helpen bij ziekte, vakantie of bij sterfgevallen.”

De thuiszorg hebben we nog nooit over de vloer gehad

Het echtpaar is trots op hun vier dochters, tien kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. “We vormen al drie keer vier generaties”, zegt Annie.

Het diamanten echtpaar stopte 28 jaar geleden met het pluimveebedrijf. Ze verkochten de boerderij en streken neer in het centrum van Eersel. Annie: “Van de verhuizing hebben we geen moment spijt gehad. Wij wonen hier zo vrij als een vogeltje.”

Het stel heeft flink gereisd. Martien: “We zijn onder meer vakantie geweest naar Oostenrijk, Kroatië en Noorwegen. Zes jaar geleden zijn we voor het laatst weggeweest. Toen hebben we Rome bezocht.”

Werken in de tuin is Annie’s grootste hobby. Annie: “Samen gaan we graag wandelen. Iedere dag trekken we er een uur op uit.”
Corona hakt er behoorlijk in bij het diamanten echtpaar. Martien: “Ik hoop dat het snel voorbij is. Veel sociale contacten zijn de afgelopen maanden vervlogen. Ik kaart en biljart graag, maar omdat alles is gesloten is dat op dit moment niet mogelijk. Het is ook maar de vraag of alles straks weer kan worden opgestart. Veel spelers zijn het afgelopen jaar overleden.”

Toch blijft het echtpaar positief over de toekomst. Ook nu ze hun diamanten huwelijk vanwege corona niet uitgebreid kunnen vieren. Martien: “Op 5 september willen we alsnog een groot feest houden. Hopelijk kan het dan wel doorgaan. Tien jaar geleden hadden we een grote zaal afgehuurd, maar die bleek achteraf te klein.”

Meer berichten