<p>Een archieffoto van Pinksterbloemzingen, waarbij kinderen van deze Pinksterbloemen nu alweer de traditie voortzetten.</p>

Een archieffoto van Pinksterbloemzingen, waarbij kinderen van deze Pinksterbloemen nu alweer de traditie voortzetten.

Het Pinksterbloemzingen: Een zeldzame traditie in Luyksgestel

Luyksgestel - Afgelopen Pasen hielden de schooljongens van Luyksgestel na een jaar corona-afwezigheid al ratelend hun jaarlijks rondgang door het dorp. Komende zaterdag krijgt dat voor meisjes eveneens een vervolg. Die pinksterzaterdag is het namelijk de beurt aan de meisjes voor hun ‘pinksterbloemzingen’. De Pinksterbloemen trekken dan vanaf 10.00 uur zingend door de straten en strooien ondertussen hun versgeplukte bloemblaadjes rond.

Door Jan van den Dungen

De oorsprong en de betekenis van de pinksterbloem heeft niets te maken met de langs de sloten en in weilanden groeiende bloem die deze naam draagt. Zij doen dit al van moeders op dochters en houden zo de traditie in stand. De rondgang van de Pinksterbloem, ook wel de Pinksterbruid genaamd, is een nabootsing door de kinderen van feesten die door de ouderen bij het begin van de meimaand gevierd werden. Zoals meiboom planten of het meitak steken. Het soort tak dat door de jonge mannen aan de woningen van de meisjes werd gestoken gaf aan hoe men over de meisjes dacht of het uitroepen van de meikoningin met de daarbij behorende feesten. Al deze feesten voor de ouderen zijn verdwenen.

De meisjes hier hebben met een korte onderbreking rond WOII dit pinksterbloemzingen hier in ere gehouden. De juiste betekenis van de Pinksterbloem is moeilijk te achterhalen. Het schijnt een vermenging te zijn van verschillende meitradities. De meikoningin en ook de pinksterbloem symboliseren de groeikracht en het tot nieuw leven gekomen van de natuur. Ook het ei speelt een belangrijke rol in de Paas- mei- en Pinksterliedjes als men weet dat het ei het symbool is van nieuw leven en vruchtbaarheid.

Juiste betekenis van de Pinksterbloem is lastig te achterhalen

In navolging van de volwassenen, die een meikoningin kozen, riepen de schoolkinderen het mooiste meisje van de school uit tot Pinksterbloem of Pinksterbruid. Ze werd met een bloemenkroon getooid en als een koningin door de zingende schoolgenoten door het dorp gevoerd. Al spoedig ging men van huis tot huis terwijl een liedje gezongen werd dat aanspoorde tot het geven van een kleinigheid om, in navolging van de volwassenen, een feestje te kunnen vieren. Als dank werden bloemblaadjes gestrooid voor de deur van de gever. In andere streken werd de gekozen dagschone onder een met groen en bloemen opgesierde boog meegevoerd. Ook werd de Pinksterbloem wel in verband gebracht met de langslaper of luilak.

Wat er wordt gezongen

“Hier is de fiere Pinksterbloem. Vanwaar komt gij gegangen, met twee gebloosde wangen. Met haar korfje aan de hand, zo liep zij door de straten. Straat maak wat wijer, maak het gras wat vrijer, dat mijn dochter rusten kan: de fiere Pinksterbloem. Keer je ‘ns om, keer ‘ns om, gooi een stuiver in de kom”, wordt er die dag gezongen.

Meer berichten