<p>Deelnemers van La Marmotte Ultrafondo; Sander van Doorn, Marijn van Doorn, Wilco Couwenberg en Mario Peters. Gijs van Doorn ontbreekt op de foto.</p>

Deelnemers van La Marmotte Ultrafondo; Sander van Doorn, Marijn van Doorn, Wilco Couwenberg en Mario Peters. Gijs van Doorn ontbreekt op de foto.

Sportieve mannen uit Hoogeloon volop in de voorbereidingen voor La Marmotte

Hoogeloon - La Marmotte wordt door veel wielrenners gezien als de tocht der tochten. Het is een ultieme uitdaging om deze populaire, maar zware route te fietsen. Een aantal sportieve mannen uit Hoogeloon gaat binnenkort deze uitdaging aan in de Franse Alpen. De ‘gewone’ versie hebben ze al eerder gedaan. Dit jaar is er een extra lange editie, de ‘Ultrafondo’ 225 km met 6300 hoogtemeters.

Door Rianne Bolte

Eind oktober ontstond bij Sander het idee om aan deze tocht deel te nemen. Na overleg met zijn ‘fietsmaten’ was de inschrijving voor dit evenement snel geregeld. Aan de Ultra Fondo editie mogen 500 deelnemers mee doen. De mannen zijn stuk voor stuk behoorlijk gedreven. Dat moet ook wel als je bedenkt dat ze 225 kilometer af moeten leggen met veel hoogteverschil. Uitrijden is het doel maar het liefst wel zo goed mogelijk. “We rijden allemaal ons eigen tempo, bij elkaar blijven lukt niet bij dit soort afstanden in combinatie met deze hoogtemeters. Het is ook wel eens lekker rustig”, geeft Sander aan. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ze hier tussen de negen en twaalf uur over doen. Wilco fungeert normaliter als wegkapitein (hij is een beetje de Bram Tankink van het stel), Marijn is verantwoordelijk voor de routes en Wilco navigeert ze daar op een veilige manier doorheen. “Roepen van achteruit (in het wiel) is een van zijn specialisaties”, geeft Marijn aan.

La Marmotte verplaatst naar 4 september

Eerder stond dit evenement op 27 juni op de kalender, maar daar kan een streep doorheen gezet worden. Op zaterdag 4 september is dan eindelijk zover: de start van La Marmotte. Op deze dag kan het gedreven gezelschap hun vaardigheden in de Alpen in de praktijk brengen.
Wilco vertelt: “Conditie opbouwen in combinatie met doorzettingsvermogen is enorm belangrijk.” Ze proberen zo fit mogelijk te zijn als ze aan de rit beginnen. Het groepje is een (door corona tijdelijke) afsplitsing van een grotere fietsgroep (De Natte Krazette uit Hoogeloon), maar Mario, Sander, Marijn, Gijs en Wilco willen graag meer uitdaging en houden ervan om lange afstanden af te leggen. Wilco zit nooit om woorden verlegen. Zelfs tijdens het fietsen is deze wegkapitein niet stil te krijgen. “Als het te gek wordt, voeren we het tempo op, dan wordt hij vanzelf wat rustiger”, geeft Sander aan.

Meer uitdagingen voor Wilco

Wilco gaat binnenkort ook nog een andere uitdaging aan. Samen met zijn zoon Raf gaat hij op 3 juni rally rijden in Albanië. Dit neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Op 13 juni vindt de laatste etappe hiervan plaats. Hij doet dit volledig voor de uitdaging en hij ziet wel waar het schip strandt. Vorig jaar ging deze tocht helaas niet door. Dat La Marmotte is uitgesteld is voor Wilco niet zo’n probleem. Het komt hem zelfs wel goed uit in verband met zijn andere plannen. De anderen vinden het ook niet echt een punt; “Het is wat het is.”

Trainen op zondagochtend

Elke zondagochtend staat er een duurtraining op het programma. Rond een uur of twee kan de fiets weer aan de muur en kunnen de beentjes omhoog. De afstand die ze afleggen varieert van 100 tot 200 km per keer. “Dit kan afwisselen maar in principe willen we sowieso wel in Baarschot geweest zijn en onderweg een ‘steekas’ met mayo gegeten hebben”, zegt Mario. Al het overige is variabel. Het groepje wisselt ook regelmatig van fiets. Het ene landschap leent zich voor de mountainbike, het andere voor de racefiets. Afgelopen januari hebben ze een ‘offroad’ rondje Veluwe gedaan van 204 kilometer. Om 6.00 uur in de ochtend vertrokken ze, hierbij kwamen Wilco zijn navigatie vaardigheden goed van pas. Nadat de zon op was nam Wilco zijn vaste (praat)plek weer in.

Fietsen met een doel in het vooruitzicht

Fietsen is voor hen een manier om zich te ontspannen. Een voordeel van het fietsen op dit moment is dat ze een doel in het vooruitzicht hebben met La Marmotte in aantocht. Marijn vult aan: “In juni willen we ter voorbereiding een keer 300 kilometer of meer fietsen op een dag.”
Wilco vermeldt ook nog dat hij zich per 29 mei trotse bezitter van een camper kan noemen. “Fijn dat Wilco bereid is om voor ons een camper te kopen, dan kunnen we af en toe nog wat verder en langer weg”, geeft de rest aan. “Als wij dan een keer niet kunnen kan Wilco misschien ook een keer met zijn vrouw er op uit”, vertelt het stel als grap. Het sportieve gezelschap zal zeker weleens in de camper bivakkeren na een lange tocht. De frietpan gaat ook mee want af en toe een frikandelletje eten na het fietsen veroorloven ze zichzelf ook (dat doet Van der Poel immers ook).

Conditie opbouwen is enorm belangrijk

Tot slot geven de mannen aan het thuisfront te bedanken want het is een tijdrovende hobby. Het gezelschap is toch vaak ruim een halve dag weg en de huishoudelijke taken schieten er ook wel eens in. Ze staan volledig achter hun vrijetijdsbesteding en ze hopen samen nog veel veilige kilometers te maken.

Aan de voorbereiding zal het niet liggen in ieder geval. Ondanks dat ze serieus trainen, hebben ze ook veel plezier. De groep kijkt enorm uit naar 4 september.

Kijk voor meer informatie over de tocht op onderstaande website:

www.marmottecyclo.nl

Meer berichten