Foto:

Alert

Column van Chris Swaanen

Zaterdagmiddag 4 uur kreeg ik een NL-Alert via de mobiele telefoon binnen. En met mij veel mensen die in een langverwacht lentezonnetje thuis in ‘den hof’ bezig waren. Degenen die al lurkend aan de kraan wat verloren vocht aan het aanvullen waren, zullen toch raar opgekeken hebben. Kijk, als je aan een tapkraan gaat hangen en je moet daarna direct overgeven is dat maatschappelijk gezien verklaarbaar. Anders wordt het als je na het nuttigen van wat kraanwater de vinger in de keel moet gaan steken. Dan waan je je terug naar die reis in Turkije of India waar een slok leidingwater gelijk staat aan een halve week wc-quarantaine tijdens je zuurverdiende vakantie.

Een slok leidingwater staat gelijk aan aan een halve week wc-quarantaine


Al anderhalf jaar praten we alleen over een virus dus hoe schokkend is het dan als er een bacterie aangeboden wordt in ons drinkwater. E. coli is nog een ver van ons bed begrip maar als we daar in gewone mensentaal ‘poepbacterie’ van maken dan is dat niet de beste pr-stunt voor de leidingwater leverancier. Mensen zonder mobiele telefoon, vaak kwetsbare ouderen, kunnen natuurlijk niets met zo’n NL-alert. Hoe wrang is het als deze mensen al een jaar lang tegen wil en dank afgezonderd worden om geen corona op te lopen, ze nu door het drinken van een glaasje gemeentepils ernstig ziek kunnen gaan worden. Daarnaast werden wij in Casteren onder andere ook bij de poepbacterie-dorpen geschaard zodat de plaatselijk werknemer met een Brabant Water-bus als een microbioloog de mensen gerust moest gaan stellen. En zoals te verwachten vlogen daarna snel alle bronwaterflessen de schappen van de supermarkten uit. Een vriend van mij viste in de winkel net achter het net waardoor hij uit hamstersolidariteit gewoon 20 pakken wc-papier mee naar huis nam. Op zich kan dit papier weer goed van pas komen bij het wc-pot gekletter dat na een E. coli besmetting kan optreden.

Het is nu zondagmiddag: Volgens bronnen binnen ons dorp (geen waterbronnen voor de duidelijkheid) is de drinkwatervoorziening hier nooit besmet geweest. We werden dus inderdaad meegesleurd in de sleepnetcommunicatie met Bladel. Hebben we voor niks het water vanuit de Beerze gefilterd door een oude panty, gevolgd door een zuiveringsstap met een ongebleekt koffiefilter met daarin verpulverde Norit tabletjes. Die Norit tabletjes die we nu te kort komen omdat er door bron- en contactonderzoek toch uitgekomen is dat we zaterdagmiddag een glaasje aangelengde ranja in Hulsel genuttigd hebben.

Maar afijn, hoogstwaarschijnlijk is op zondagmiddag het probleem voor alle dorpen verholpen. Het is mogelijk dat er daarna even bruin water uit de kraan kan komen. De kleur van dat water is natuurlijk heel logisch en geruststellend in verband met het oplossen van een probleem met een poepbacterie. Blijft u vooral alert.

Meer berichten