<p>De kinderen van groep 5 zijn op heel veel dingen trots! Boven v.l.n.r.; Benthe, Balges, Ise. Onder v.l.n.r.: Dana, Fem, Dewi.</p>

De kinderen van groep 5 zijn op heel veel dingen trots! Boven v.l.n.r.; Benthe, Balges, Ise. Onder v.l.n.r.: Dana, Fem, Dewi.

(Foto: )

Basisschool De Leilinde durft samen te groeien

REUSEL -  De kinderen van Basisschool de Leilinde in Reusel durven samen te groeien. Dat hebben ze afgelopen woensdag wel laten zien. Het was tijd voor de jaarlijkse Leilindedag. Een dag waarop de kinderen geen normale les hebben, maar wél heel veel leren op cultureel of sociaal gebied. Dit jaar heeft de dag de kinderen weer wat sociaal vaardiger gemaakt.

Door Nicole Leijen

Op woensdag 2 juni gonsde het door de hele school: “De Leilinde in Reusel is de allerleukste school van het land. Waar we samen durven te groeien van groep 1 tot in groep 8.” Vol enthousiasme en met zichtbaar plezier zongen de kinderen het schoollied om de Leilindedag in te luiden. Elke groep op de eigen manier, met als eindresultaat een mooi divers lied met klappen, dansen, rappen en zelfs alvast een dankwoord van groep 8.

“We vinden het belangrijk dat leerlingen leren om dingen samen te doen. De Leilindedag is daar bij uitstek een heel goed moment voor. Door corona waren we echter nog erg beperkt in het samenzijn. Daarom dit lied. Iedere groep zong een stukje van het lied en daarna monteerden we het aan elkaar tot één lied. Zo creëerden de leerlingen toch iets moois samen. Van groep 1 tot en met groep 8”, legt muziekdocent Michiel Wetzer uit. “Het is echt een hele leuke video geworden”, voegt hij trots toe.

Maar er was meer, veel meer, want de hele dag stond in het teken van ‘samen durven groeien’. Er werd geen regulier onderwijs gegeven, maar veel leuker: de kinderen gingen spelenderwijs met dit thema aan de slag. Ze mochten gezelschapsspellen doen en maakten mooie teksten en kaarten. En wie nu de conclusie trekt dat ze dan wel niets geleerd zullen hebben, heeft het goed mis. Ze hebben deze dag namelijk geleerd om positief te denken. Er is altijd wel iets moois, goeds of leuks te bedenken. Ze hebben geleerd om écht naar elkaar te kijken en de mooie dingen van een ander te zien. Én ze hebben geleerd iets voor een ander te doen. Dit alles leverde hele mooie, grappige en soms ontroerende dingen op.

Trots op de burgemeester, de boeren
en de school

“Elke groep ging zelf aan de slag met het thema,” legt Mariëlle van Raak uit. Veel groepen werden uitgedaagd om na te denken over waar ze trots op zijn. Bijvoorbeeld als ze denken aan hun klas, de school, Reusel, een ander of zichzelf. “Dan krijg je te lezen dat ze trots zijn op een leuke burgemeester en op boeren die voor het eten zorgen. Maar ook laten veel kinderen op deze manier blijken dat ze trots zijn op de school en de klas omdat ze lief voor elkaar zijn, elkaar helpen en veel plezier maken. Dat is precies wat we met ‘samen durven groeien’ voor ogen hebben en dan is het natuurlijk fantastisch als de kinderen dit zelf zo ervaren en benoemen,” kijkt de leerkracht van groep 5a tevreden terug.

In diverse groepen kwam het ‘samen’ extra tot uiting door het benoemen van dingen die ze leuk, goed, mooi aan een ander vinden. De complimenten vlogen om de oren. Van ‘je hebt mooi haar’ tot ‘je kunt superrrr snel rennen’ en van ‘je bent eerlijk’ tot ‘je bent heel slim’. Ze zagen het allemaal van elkaar en wisten het perfect te benoemen.

“Iets goeds voor een ander doen, helpt de kinderen sociaal te groeien. Mij leek het dan ook leuk om de kinderen een lief berichtje te laten maken voor iemand die het wel kon gebruiken”, vertelt leerkracht Kim van den Borne over haar activiteiten op de Leilindedag. “Ik kijk met een warm gevoel terug op alle ‘veel liefs-kaarten’ die de groep heeft gemaakt. Een meisje uit mijn klas maakte zelfs een opkikkertje voor een ongeneeslijke zieke vrouw die ze nog veel geluk en plezier wenste. Zulke momenten maken ook mij trots op de klas, de school en hoe we samen de kids ook sociaal heel veel bijbrengen”, glundert ze.

Meer berichten