Logo weekbladdekempenaer.nl
Column Lowie

Lowie Seuntjens

De ploegarts van het voormalige PDM-wielerteam Peter Janssen uit Deurne, verklaarde vorige week zaterdag in een interview in een landelijk dagblad dat hij Leontien van Moorsel tijdens haar carrière drie keer een epo-kuur zou hebben verstrekt. Reden waarom Janssen nu pas met zijn verklaring komt zou zijn dat hij het verderfelijk dopingsysteem van destijds tegen het licht zou willen houden. Vertraagde grootmoedigheid met een rafelig randje, als je het mij vraagt.


Het klinkt - zou ik zeggen - een beetje hetzelfde alsof de drugsdealer van Amy Whinehouse in een artikel in The Sun te kennen geeft dat Amy wel een bijzonder talent was en best een aardig potje kon zingen, maar dat zij niet zonder drugs of andere geestverruimende middelen kon. En dat hij zijn bepalende rol daarin nu dus zou betreuren.

Pop- en wielerliefhebbers maakt het weinig uit dat hun idolen stimulerende middelen of epo gebruiken. Drugs en doping zijn verkleefd aan de popscene en wielrennerij. Al net zo lang als de muzieksoort en de sporttak oud zijn.


U kent ongetwijfeld de '27-Club'? Leden zijn invloedrijke popmuzikanten als Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain en de in 2011 overleden Amy Whinehouse, die door hun drugs- en alcoholgebruik op 27-jarige leeftijd overleden.


Radio-dj's dwepen met het illuster clubje en de popmusici die ook op hun 27ste overleden maar nooit de status van een popicoon verwierven en dus in feite roemloos aan hun eind kwamen, zijn niet op een hand te tellen.
Velen van ons kunnen zich de beelden van Tommie Simpson nog wel herinneren die zwalkend over de weg stierf op de flanken van de Mont Ventoux. Of Marco Pantani die overleed aan een overdosis cocaïne in een hotel in Rimini. Maar stel dat Tom Dumoulin zondag wereldkampioen wordt of - nog mooier - volgend jaar de Tour de France wint. Dan staat heel Nederland op zijn kop. En niemand die er om maalt als twintig jaar later zal blijken dat zijn hematocriet-waarde te hoog was.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox