Logo weekbladdekempenaer.nl


Twee weken geleden nam Anja Thijs afscheid als burgemeester van Eersel. Haar bijdrage aan de gemeente werd door alle lagen van de inwoners erg op prijs gesteld.
Twee weken geleden nam Anja Thijs afscheid als burgemeester van Eersel. Haar bijdrage aan de gemeente werd door alle lagen van de inwoners erg op prijs gesteld. (Foto: Ton van de Vorst)

Burgemeester Thijs neemt afscheid

Twee weken geleden nam Anja Thijs afscheid van Eersel. Vorige week plaatsen we het eerste deel van een artikel van de hand van correspondent Ton van de Vorst. Deze week het afsluitende deel 2.

EERSEL - In haar werkkamer stelde Ton van de Vorst haar de volgende vragen:
Hoe komt het dat politieke partijen elkaar zo in de haren vliegen?
'Politieke partijen zijn niet zo verschillend, die onenigheid komt doordat in de politiek vooral belangen een rol spelen. Je moet dan keuzes maken waaraan je geld uitgeeft. Gemeenteraadsleden zitten er voor het algemeen belang, maar vaak spelen individuele belangen bij een rol als de keuze gemaakt moet worden.'

Toch lopen gemoederen hoog op als het gaat om een woning aan de Breemakkerweg. De coalitie valt en de wethouders stappen op. Moet een moeilijke tijd zijn geweest?
'Dat vond ik zelf wel een moeilijke tijd, maar vooral een hele leerzame. Elke maandagavond zat ik met de fractievoorzitters bij elkaar om besluiten te nemen over de lopende zaken. Als ik een ding heb geleerd deze periode dan is het wel luisteren. Als mensen zich gehoord voelen dan zijn ze veel meer bereid om zich in andermans standpunt te verplaatsen en hun ideeën bij te stellen.'

Er is geen nieuwe opvolger want er wordt nagedacht over herindeling. Welke problemen worden daarmee opgelost?
'Kleinere gemeenten hebben maar een beperkt aantal ambtenaren, waardoor ze steeds minder in staat zijn om de benodigde expertise zich eigen te maken. Daarom wordt er samengewerkt. In de Kempen zijn er op dit moment meer dan honderdvijftig ambtenaren in een samenwerkingsverband opgenomen. De gemeenten gezamenlijk vormen hiervan het bestuur, maar dat betekent ook dat iedere gemeente apart hieraan veel tijd moet besteden. Dat is niet efficiënt.'

Komt het bestuur met een herindeling niet te veel op afstand te staan?
'Zoals ik ook al in mijn afscheidsspeech zei: Het zal de belangrijkste opgave voor de Kempengemeenten zijn om de balans te vinden tussen efficiëntie en nabijheid'.

Vorige week nam Eersel uitgebreid afscheid van haar burgemeester met een speciale bijeenkomst voor de ambtenaren in de Muzenval, een symposium met het bedrijfsleven op de Venco Campus en een afscheidsreceptie voor allen belangstellenden op het gemeentehuis. In een speciale raadsvergadering werd afscheid genomen van de politiek.

Burgemeester Thijs: 'Mensen die je helemaal niet verwacht staan ineens voor je neus. Dan voel je je enorm gewaardeerd en ik kan je zeggen: dat doet goed.'

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox