Logo weekbladdekempenaer.nl


Zondag 8 oktober is de mooiste herfstdag van het jaar. Dan staan op de Markt in Eersel de paarden te trappelen om door de kleurrijke bossen naar Postel en weer terug naar Eersel te gaan.
Zondag 8 oktober is de mooiste herfstdag van het jaar. Dan staan op de Markt in Eersel de paarden te trappelen om door de kleurrijke bossen naar Postel en weer terug naar Eersel te gaan. (Foto: Ton van de Vorst)

Zondag 54e Rally Eersel Postel

Zondag 8 oktober stroomt de markt in Eersel weer vol met ruiters en rijtuigen voor de start van de 54e hippische rally Eersel-Postel. Om 9.30 uur starten de deelnemers vanaf het Mortelveld richting Eerselse Markt, waarna de paarden de bossen ingaan richting Postelse Abdij. Daar krijgen man en paard de zegen van de pastoor en keren ze weer huiswaarts.

Voor de deelnemers is de rally Eersel Postel een evenement waar het hele jaar naar wordt uitgekeken. De zware tocht is in reputatie vergelijkbaar met het wielertocht Diekirch Valkenswaard en is daarmee voor de deelnemers een mooie uitdaging. Maar ook voor het publiek is het elk jaar weer een herfstdag met allure; 's morgens vanaf 9.00 uur lopen de terrassen aan de Markt vol en om klokslag 10.00 uur worden de ruiters en de aanspanningen op de Markt onder grote publieke belangstelling verwelkomd.
Als de paarden de bossen in trekken richting Postel, gaan veel toeschouwers te voet of met de fiets de paarden achterna. Bij de sherrypost halverwege, kan iedereen onder het genot van een kop koffie of soep, de sfeer van paarden, natuur en herfst nog eens lekker opsnuiven. Daarna gaan de paarden verder naar de abdij van Postel waar de mooist beoordeelde deelnemers worden gehuldigd. Als de paarden weer richting Eersel gaan staat de pastoor met de wijwaterkwast klaar om ze de zegen te geven voor een behouden terugreis. Een fraai stukje nostalgie. Vanaf 15.00 uur komen de eerste paarden weer terug op de Markt. Het terras voor de Bengel is 'the place to be' want daar treden dan de Nightcats op.
Voorzitter van de Eersel Postel Rally René van Tiggelen: "Vorig jaar hebben we wat veranderingen in het defilé aangebracht. Er zaten nogal wat gaten in de stoet met paarden voordat ze de Markt op kwamen. Dat hebben we nu aangepast, elke 15 seconden vertrekt een deelnemer vanaf het Mortelveld en op de Nieuwstraat staat een tijdcontrole opgesteld die ervoor moet zorgen dat de paarden niet te snel of te langzaam gaan." René van Tiggelen: "Henk Paridaans is dit jaar gestopt. 35 jaar lang heeft hij de route uitgezet. Maar in Toon Bazelmans, samen met zijn zoon Martijn, hebben we een goede opvolger gevonden. Koen Wijnstok die de rekenkamer onder zijn hoede had is na twintig jaar gestopt, daarvoor zoeken we nog een opvolger. We zijn steeds op zoek naar vrijwilligers. Het valt niet mee om de nodige nieuwe aanwas voor de organisatie te vinden. Als vrijwilliger werk je om voor het publiek een aantrekkelijk evenement neer te zetten. Maar ondanks alle goede bedoelingen krijg je toch nogal eens kritiek te verduren en dat is niet altijd stimulerend."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox