Logo weekbladdekempenaer.nl


Ad Kox: 'De druiven hebben een prachtige blauwe kleur, maar dat gaat niet vanzelf. Het kost veel tijd en je moet blijven leren.'
Ad Kox: 'De druiven hebben een prachtige blauwe kleur, maar dat gaat niet vanzelf. Het kost veel tijd en je moet blijven leren.' (Foto: Jan Wijten)

Ad Kox is trots op zijn wijngaard

De Franse woorden 'le vignoble champ de sable' sieren het tuinhek van Reuselnaar Ad Kox. Vol trots laat hij me zijn 'wijngaard van de zandakker' zien. Sinds 2011 woont de 69-jarige wijnliefhebber in het ruime huis aan de Zandakker grenzende Hulselsedijk. De 32 druivenranken zien er keurig onderhouden uit. Op de plek waar de druiven rijpen was eigenlijk een garage voorzien, maar daar stak de gemeente destijds een stokje voor.

REUSEL - Dat was even zuur, maar plannen wijzigden en een nieuwe passie bleek geboren. Regent-, Salomé- en Rondo druivenrassen resulteren inmiddels in zo'n 100 liter wijn per jaar. Bij Ad in de kelder is nog zat, zou je dus kunnen denken. Maar met een lach weerlegt hij dit: "Mijn vrouw, twee zonen en een dochter houden ook van wijn. Op een avond kunnen er zo een paar flessen doorheen gaan. Dan is 100 liter op jaarbasis niks."

Netjes

De maker gaat voor een wijn van hoge kwaliteit. "De druiven hebben een prachtige blauwe kleur, maar dat gaat niet vanzelf. Het kost veel tijd en je moet blijven leren." Ad gaat daarom maandelijks naar het Arendonkse Wijngilde. "Samen met Toon en Jan, twee andere Reuselnaren, zit ik daar tussen de Belgen en proberen we dingen van elkaar op te steken." Waar sommige mensen raar van opkeken waren de speciale netjes die Ad ter bescherming over de trossen doet. Maar ondertussen zijn ook medecursisten overtuigd en plukken ook zij de vruchten van deze manier van werken. "Door deze methode hou je bijen en merels wat uit de buurt. De druiven worden minder vuil, hoeven niet gewassen te worden en rotten ook niet zo."

Neem een kijkje

In een schuur staat een zelfgemaakte pers die vroeger dienst deed als krik. Ook hangen er herinneringen aan een andere liefhebberij. Met Toerclub Reusel maakt hij regelmatig fietstochten van zo´n 80 kilometer. Tijdens vakanties in Frankrijk en Italië gaat hij niet alleen maar wijngaarden af. Zo reed hij duizenden kilometers van de zware 100 Cols Tocht. Op zijn 63ste ging Ad met pensioen en kreeg hij wat meer tijd voor zowel fietsen als het druivensap. "Ik maak wijn op natuurlijke basis, het proces is prachtig." Plukken, ontstelen, kneuzen (zelfs ambachtelijk, met de voeten), persen, vergisten, meten (zoetwaarde en zuurgehalte), bottelen; bijna 'Shaffyaans' beschrijft hij de handelingen waar hij veel energie uithaalt. Benieuwd naar Ad's wijngaard? Bel 06-34331357 om een keer een vrijblijvend een kijkje te nemen.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox