Logo weekbladdekempenaer.nl


Archeologiedagen in Eicha Museum

De Nationale Archeologiedagen zijn dé dagen waarop het publiek kennis kan maken met alle facetten van archeologie in Nederland. De dagen brengen het verleden tot leven, vertellen het verhaal van vroeger en zijn een unieke gelegenheid om eens mee te kijken wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat.

BERGEIJK - Alles en iedereen die bij de Nederlandse archeologie betrokken is wordt uitgenodigd om tijdens dat éne weekend de deuren te openen en het publiek mee te nemen in de wondere wereld van de archeologie. Dat kan in allerlei vormen: van schervenworkshop tot meegraafdag, van archeologische fietstocht tot verkleedpartij en theatervoorstelling of gewoon met een interessante lezing. De Nationale Archeologiedagen vinden elk jaar plaats in het eerste weekend van de vroegste herfstvakantie.

Belangstellenden kunnen onder meer terecht in het Eicha Museum in Bergeijk om de archeologische vondsten te komen bewonderen. Op dit moment zijn er verschillende voorwerpen, die voorheen in het Rijksmuseum voor Oudheden te Leiden bewaard werden, weer terug in Bergeijk, bijvoorbeeld het 55 cm lange bronzen zwaard uit Bergeijk (± 3500 jaar oud).

Ook de drie urnen uit de palenkransgrafheuvel de Galgenberg, waarvan men de inhoud (crematieresten), gedetermineerd door Dr. Liesbeth Theunissen, al sinds 2002 in huis heeft. Ook de 2700 jaar oude 'koelkast' uit Riethoven verdient vermelding.

De schoolgaande kinderen uit de Kempen weten vast al van alles over de Romeinse vondsten zoals; aardewerk, sieraden en munten die te zien zijn in het Eicha Museum. Maar weten hun ouders en grootouders dat eigenlijk ook?

Archeologie is belangrijk omdat zij de geschiedenis toetst op waarheid en schriftelijke bronnen aanvult en illustreert.

In maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Gemeentebesturen bepalen, zoals bekend, voor een groot deel hoe er met archeologie wordt omgegaan. Bij deze nodigt het Eicha Museum dan ook alle leden van de gemeenteraad uit om op de Nationale Archeologiedagen het museum een bezoek te brengen, om te zien hoe leuk en leerzaam de kennis over het verleden van het eigen dorp kan zijn. Archeologie is niet alleen maar een kostenpost, maar maakt ons rijker. Specifiek voor archeologie is, dat zij herkenbaar en tastbaar is. Keramisten, designers, kunstschilders en alle andere nieuwsgierigen… Laat u inspireren!

Breng ook uw eigen vondsten mee. Het museum is geopend van 13.00 tot 16.30 uur.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox