Foto: xxx

Lustrum voor Dorsdag in Bladel

De 35e Dorsdag in Bladel gaat zondag 14 januari van start. Het wordt alweer de vijfde keer op de huidige locatie, dit betekent een lustrum.

Bladel - Er komen weer verschillende dorskasten, en ook diverse combines, van getrokken tot zelfrijders. Gijs Koolen komt ook naar Bladel met zijn Rumely Oil Pull 30-60 S. Deze 2 cilinder van 1926 heeft 60 PK. Dit type was een laatste redmiddel om het tij te doen keren bij de afnemende vraag van de grote prairie giganten aan het begin van de jaren 20 van de vorige eeuw. De prairies waren ontgonnen, de wegen waren veelal aangelegd en er kwam in de USA een sterke vraag naar kleinere betaalbare tractoren, die veelzijdigheid boden. Rumely Oil Pull was een sterk merk in stoommachines en prairie tractoren vanwege de extreem goede kwaliteit. Ze gebruikten olie om de motor te koelen. Dit bevroor niet en gaf geen roest. De 30–60 S was de grootste in de nieuwe 'light-weight' serie, maar woog nog steeds 8,5 ton. Te zwaar voor de gewone boer in die tijd, en daardoor werden er slechts 514 stuks van gebouwd. In 1931 werd Rumely opgekocht door Allis Chalmers en kwam helaas een einde aan een van de grootste pionierende stoommachine/trekkerbouwers in Amerika. Ook is er weer een ruilbeurs waar weer allerlei oude spullen te koop zijn. Er gaan ook weer boomstammen gezaagd worden op de historische manier. Er is dus overal weer volop actie, demo’s en bezienswaardigheden van de circa 175 deelnemers. En vooral de gezellige 'ouwverwetse' sfeer die er overal hangt op het terrein en in de tent is de moeite waard. De verwarmde tent staat bol van de gezelligheid en ambiance, ’t buurten, ’t muziekske, de koffie en ’t pilske, de erwtensoep en de hamburgers, met liefde gebakken door onze dames.

En zoals altijd, weer of geen weer, d’n Dorsdag Bladel gaat altijd door! Er is ook een loterij met als hoofdprijs een lopende Hanomag Perfekt 400 of de keuze voor een geldprijs van 400 euro en nog een tiental andere mooie prijzen. De trekking van de loterij is om 16.00 uur in de tent.

Meer berichten