Mouayad Saad Aldin en Rouly vieren samen met hun twee dochters hun tweede kerst in Wintelre
Mouayad Saad Aldin en Rouly vieren samen met hun twee dochters hun tweede kerst in Wintelre (Foto: Ton van de Vorst)

'Mijn hart bedankt Nederland'

Het gaat goed met Mouayad Saad Aldin en zijn gezin. In 2015 vluchtte hij uit Syrië. In Damascus werd hij zonder reden gearresteerd en zat hij zes weken in de gevangenis tot zijn vader hem daar uitkocht. Zijn besluit om te vluchten had hij toen al genomen, hij wilde een veilige omgeving voor zijn gezin. Nederland was zijn eerste keuze.

Wintelre – Een telefoongesprek dat werd afgeluisterd was aanleiding om gearresteerd te worden en in de gevangenis te belanden. Mouayad Saad Aldin (43) is geboren en getogen in Damascus, maar als zoon van een Palestijnse vader had hij de status van vluchteling, geen paspoort en geen nationaliteit. Reizen was mogelijk met een speciaal reisdocument. Hij vermoedt dat die achtergrond de reden is geweest voor zijn aanhouding. Zes weken zat hij in de cel tot zijn vader hem uitkocht: 'Maar als ze je eenmaal kennen dan weten ze je ook een volgende keer weer te vinden. Dat was voor mij de reden om te vluchten. Ik wil een veilige omgeving voor mij en mijn gezin. Nederland had mijn voorkeur omdat Nederland de naam heeft goed te zorgen voor vluchtelingen.'

In juni 2015 kwam hij per vrachtwagen via Damascus, Aleppo, Turkije naar Nederland waar hij achtereenvolgens verhuisde naar asielzoekerscentra in Assen, Ter Apel, Wageningen, Arnhem en Overloon om na een half jaar in Eersel uit te komen. Daar werd het gezin herenigd en kon een start gemaakt worden om een nieuw leven op te bouwen.

Kim en Rita Willems zijn als vrijwilliger werkzaam om vluchtelingen daarbij te helpen: 'Het is heel veel werk om gezinnen weer op de rit te krijgen. Ze moeten de taal leren, ze krijgen met allerlei instanties en papierwerk te maken, ze hebben een woning nodig, kinderen moeten naar school, rekeningen moeten betaald moeten, en ze moeten aan werk zien te komen. Daar helpen we ze zoveel mogelijk mee. We hebben nu drie gezinnen die we daarbij helpen en daar zijn we zo'n tien tot twintig uur per week mee bezig.'

Mouyad spreekt Nederlands en Engels, hij heeft de inburgeringscursussen gedaan en opnieuw zijn rijbewijs gehaald. In Damascus was hij sales en marketingmanager voor Adidas, nu werkt hij als pizzabezorger, maar hij zou graag weer in de modesector werken. Zijn vrouw Roula werkte bij een internationale bank en zoekt administratief werk wat nog niet gemakkelijk is omdat de regelgeving nogal anders is. Mouyad is tevreden: 'Mijn hart bedankt Nederland, het heeft ons meer gegeven dan we hadden verwacht.' Als de situatie in Syrië beter wordt wil hij weer terug want ze missen familie en vrienden. 'Alles komt goed' zegt hij optimistisch.

Meer berichten