Column Lowie

Column

Je hebt boeven en boefjes. Heel het land viel vorige week over Boef. Boef is de artiestennaam van Sofiane Boussaadia, de rapper die samen met Lil' Kleine en Ronnie Flex tot de populairste rappers van Nederland behoort. Op social media had hij de drie meisjes die hem 's avonds een lift naar huis hadden aangeboden 'kechs' (hoertjes) genoemd. "Logisch toch', aldus Boef, "ze hadden drank op en droegen korte rokjes."

Opeens weigerden de dj's Mattie Valk en Karolien Debecker ooit nog een nummer van hem te draaien. Politici en columnisten noemden Boef het resultaat van jarenlange linkse tolerantie en ondernemers dreigden hun advertenties op social media te annuleren. Boef had de wind sowieso niet mee. De Nederlandse #metoo beweging onder aanvoering van Sylvana Simons en Sunny Bergman, had net haar ergernis uitgesproken over de seksistische en homofobe uitspraken van de Voetbal Inside-commentatoren Johan Derksen en René van der Gijp, was daar in eens out of the blue', dat Marokkaans rotjong met zijn vrouwonvriendelijk gebrabbel. Volgens sommige opiniemakers vinden we het met zijn allen overigens best lekker om onze woede en frustratie te kunnen botvieren op echte boefjes. Boef geeft onze onderbuikgevoelens namelijk een gezicht.

Door Boef moest ik ook weer denken aan de Zaandamse vlogger Ismael Ilgun. Ismael maakt inmiddels brave documentaires en Boef heeft - zoals te verwachten viel - zijn excuses gemaakt. Zaaleigenaren hadden zijn optredens geannuleerd. Als puntje bij paaltje komt kiest Boef uiteindelijk dus toch ook liever voor geld dan voor kekke maar wel foute straattaal.

En dat allemaal in een week dat Groningen werd getroffen door de zoveelste aardbeving en den Haag minister Wiebus naar Zeerijp stuurde om de gemoederen te kalmeren.
De gedupeerde Groningers krijgen geen hulp van de overheden en de NAM heeft haar mooie beloftes ook nog altijd niet ingelost. Ik vraag me af of dit gedoe ook zo lang had geduurd als de beving Amsterdam of Den Haag had getroffen. Je hebt boeven en boefjes.

Meer berichten