Column Lowie

Column

Ik weet nog dat ik als jongetje van een jaar of 10 in de lente de nieuwe aardappelen kon ruiken als we na school met vriendjes buiten voetbalden. In de zomer gingen we pootje baden in de Kleine Beerze en in de vroege herfst renden we met onze vliegers over de gemaaide stoppelvelden tegenover mijn ouderlijk huis. 's Winters bonden we onze botjes onder en schaatsten op ondergelopen weilanden. Elk seizoen had zo zijn charme. Tegenwoordig lijkt het wel of we hier nog maar twee jaargetijden kennen. Een korte snikhete zomer en een lange waterkoude en vooral kletsnatte herfst van medio september tot eind mei. Ik hunker naar een ouwerwetse strenge winter.

Zou Al Gore dan toch gelijk hebben gehad toen hij met zijn Inconvenient Truth de desastreuze gevolgen van de opwarming van de aarde voorspelde? Ontkenners van het broeikaseffect die meer oog lijken te hebben voor commerciële belangen dan voor geïrriteerde weergoden noemen zijn voorspellingen overdreven en bangmakerij en spelen elkaar de zwarte piet toe. En zelf heb ik natuurlijk ook boter op mijn hoofd want het vliegtuig waar ik vorig jaar mee naar New York vloog verbruikte tijdens die vlucht net zoveel energie als 300.000 gezinnen in een jaar. En moet ik bij de volgende verkiezingen stemmen op Marianne Thieme of op Klaas Dijkhoff? Blijkbaar is een koeienscheet net zo schadelijk voor het milieu als een personenauto. Over auto's gesproken. Hier moet iedereen aan de elektrische auto maar in Rusland rollen nog altijd Lada's met de techniek van veertig jaar geleden van de productieband.

Een Elfstedentocht, ach daar gelooft natuurlijk niemand meer in, maar van wat vrieskou en een kop snert na een sneeuwwandeling word ik al blij.

Natuurlijk kun je met dit druilerige herfstweer ook lekker je houtkacheltje laten snorren en een leuke serie op Netflix bingen. Maar ik heb zo stilaan alles wel gezien en droomde afgelopen week al twee keer van de geur van nieuwe aardappelen en kort gemaaide stoppelvelden. Een beetje armoeiig volgens mij.

Meer berichten