"Ik heb het geschreven om te laten zien dat het helpt als je in vertrouwen je moeilijkheden kunt delen."
"Ik heb het geschreven om te laten zien dat het helpt als je in vertrouwen je moeilijkheden kunt delen." (Foto: Ton van de Vorst)

'Ik lachte vaak alles weg'

Zomaar even achteloos op de bank gaan zitten op een feestje bij een vriendin had ineens grote gevolgen voor Romy van Beek. Uiterlijk was er niets aan haar te zien maar de dagen daarna kampte ze met enorme hoofdpijn die 24 uur per dag aanhield. Dat leidde tot veel ziekteverzuim op school, onbegrip uit de omgeving en een levenslust die tot onder het nulpunt was gedaald. Over die periode schreef Romy van Beek een boek.

Knegsel – Het had een feestelijk avondje moeten worden toen Romy van Beek (18) vier jaar geleden op de bank plofte bij een feestje van een vriendin. Ze viel iets te hard achterover waardoor haar nek te ver naar achteren knakte. De eerste dagen had ze alleen wat hoofdpijn, alleen deze keer ging die niet zomaar over. De dokter constateerde een whiplash. Daarna ging ze door een medische molen, fysiotherapie, een nekkraag, dry needling, nog een keer fysiotherapie, het mocht allemaal niet baten. Dansen bij 'Happy Generation' was er niet meer bij, op school moest ze vaak verstek laten gaan en psychisch liet het ook zijn sporen na. Als energieke pubermeid wil je niet buiten de boot vallen, meedoen. En aan de andere kant ben je op zoek naar wie je bent. "Ik lachte vaak alles weg terwijl ik barstte van de hoofdpijn, maar aan de buitenkant is niet te zien wat je voelt. Anderen zien je dan al gauw als een aansteller." Het vooruitzicht dat de pijn altijd zou blijven en het gebrek aan erkenning en begrip uit de omgeving deden haar in een depressie belanden. Ze wilde afscheid nemen van het leven en had haar brief al geschreven. Gelukkig had ze een moeder die wist wat er in haar omging, bij haar kon ze haar verhaal kwijt en ze stuurde haar naar een psycholoog. "Met die psycholoog kon ik het heel goed vinden maar ze zei ook dat ze lichamelijk niets voor me kon betekenen." De doorbraak kwam na negen maanden. Ze kwam terecht bij een chiropractor in Veldhoven. Als bij toverslag was de pijn verdwenen. Dat ging gepaard met veel emoties en huilbuien en angst dat de pijn weer terug zou komen. De pijn is weg gebleven, en vol energie is ze aan de slag om de opgelopen schade in te halen. Over die heftige periode uit haar leven schreef ze een boek waarin alle gedachten en ervaringen de revue passeren: "Ik ben daarin heel openhartig geweest, mijn afscheidsbrief staat er ook in. Ik heb het geschreven om te laten zien dat het helpt als je in vertrouwen je moeilijkheden kunt delen. En ook om te laten zien wat je als ouder vriend of vriendin kan doen om te helpen. Ik ben blij dat na twee jaar het boek klaar is, het schrijven van het boek was een zware bevalling." Het boek is te koop bij Bol.com, Primera Veldhoven en Bruna Veldhoven.

Meer berichten