Foto: Thijs van der Zanden
Kempenaer 35 jaar geleden

De Kempenaer 35 jaar geleden

Carnavalsoptocht in Casteren

Door Thijs van der Zanden

Casteren – 10 februari 1983. Niets is moeilijker dan een carnavalsoptocht die kwalitatief goed is op hetzelfde peil te houden of zelfs te verbeteren. Dat gold zeker voor een kleine gemeenschap als Casteren. In het Bollemeppersgat werd al jarenlang een optocht aan de grote schare toeschouwers gepresenteerd die qua niveau en kwaliteit de voorgaande jaren overtrof. In Casteren weten de makers op een verantwoorde wijze het carnavaleske met het artistieke te combineren en steeg men telkens weer ver boven het niveau van onderbroekenlol uit.

Met eenvoudige materialen en het gebruik van passende kleuren werd een waar staaltje volkskunst tentoongespreid. Casteren had de voorgaande jaren een reputatie opgebouwd waar menig grotere carnavalsgemeenschap jaloers op was. Op zaterdagmiddag 12 februari 1983 werden weer vele toeschouwers uit de verre omgeving verwacht om van dit carnavalsspektakel getuige te zijn.

Wat gebeurde er die week nog meer

- In Reusel was de tweede 'Zéveraovond'. Het optreden van de plaatselijke tonpraoter Herman Borgmans in de rol van een 'Werkeloze WW' bij het Reuselse gemeenteapparaat sloeg aan bij de 400 aanwezige bezoekers.

- Voor vrouwen, huisvrouwen en moeders van 30 jaar en ouder uit Bladel en Netersel werden informatieochtenden georganiseerd. De centrale vraag was. Is de wereld buiten huis, tuin en keuken ook jou wereld of is die voor jou ver weg.

- De verkenners van Eersel hielden op 11 februari 1983 een huis-aan-huis krentenbollen verkoop. De actie was nodig om de vrij dure spel- en kampeermaterialen zoals kwalitatief goede tenten te kunnen aanschaffen.

Meer berichten