Afgelopen zaterdag bezocht een delegatie van de Hapertse Pintewippers de deelnemers aan de 30e KempenOptocht o.a. om te controleren of aan benodigde veiligheidseisen wordt voldaan maar ook omdat de organisatie belang hecht aan contact met de deelnemers.
Afgelopen zaterdag bezocht een delegatie van de Hapertse Pintewippers de deelnemers aan de 30e KempenOptocht o.a. om te controleren of aan benodigde veiligheidseisen wordt voldaan maar ook omdat de organisatie belang hecht aan contact met de deelnemers. (Foto: Ton van de Vorst)

Puntjes op 'i' voor 30e KempenOptocht

De KempenOptocht is de meest prestigieuze carnavalsoptocht in de Kempen. De mooiste wagens, de meest aansprekende loopgroepen en de origineelste individuelen uit alle omringende gemeenten komen dan naar Hapert. De Hapertse carnavalsvereniging de Pintewippers organiseert de optocht voor de 30e keer.

Hapert - Theo Linschoten van de Pintewippers is er duidelijk over: "De KempenOptocht laat het beste zien van alle carnavalsoptochten uit de omtrek. Het gaat niet alleen om de mooiste wagens maar de hele entourage moet kloppen, het thema moet op een originele manier in beeld worden gebracht. Daarop wordt ook gejureerd door een onafhankelijke jury. Het publiek krijgt een middag straattheater voorgeschoteld, en de deelnemende carnavalsverenigingen kunnen laten zien wat ze in huis hebben. Het bouwen van een carnavalswagen vergt veel creativiteit, technische knowhow en samenwerking. In dat opzicht hebben de wagenbouwers voor de jeugd een maatschappelijke functie." De KempenOptocht bestaat al dertig jaar en heeft een lange lijst met sponsoren die voor de startgelden en de prijzen zorgen. De meeste deelnemers doen al jarenlang mee aan de optocht. Voorzitter Jan Schilders: "We doen dit nu al jaren met een vaste club mensen, iedereen weet wat hij moet doen. Vandaag gaan we bij de deelnemende verenigingen langs. Voor zo'n evenement is veiligheid belangrijk. Van de brandweer hebben we een checklist waarop de veiligheidseisen staan waaraan de wagens moeten voldoen. Maar we hechten ook veel waarde aan contact met de deelnemers. Van hen krijgen we suggesties hoe we de optocht beter kunnen maken en wat hun wensen zijn." Op bezoek bij de Eerselse buurtverenigingen Stokkelen en Schaak valt op hoeveel creatief en technisch talent er aan het werk is in de boerenschuren. Stokkelen moet nog flink wat zeilen bijzetten. Ze waren wat laat begonnen omdat eerst nog een loods gebouwd moest worden. Die loods staat er, inclusief een grote houtkachel en een kantine met centerfolds uit de Playboy aan de wand. De werkruimte is bezaaid met lasapparaten, bierkratjes ondersteunen multiplex platen waarop talloze potten verf staan in de allerbontste carnavalskleuren. Schaak legt de laatste hand aan een van hun meest gecompliceerde wagens die ze ooit bouwden; een aggregaat is nodig om de compressor en de vier elektromotoren te voeden voor alle bewegingen die de onderdelen van de wagen maken. Maandag 12 februari start de Kempenoptocht om 13.00 uur. Bezoekers worden verzocht te voet of met de fiets te komen.

Meer berichten