Twee maanden geleden verruilde Gerrit-Jan van Stijn zijn stropdas voor een bakkersfiets. Na een jarenlange carrière als manager keerde hij terug in het banketbakkersvak; zijn oude liefde.
Twee maanden geleden verruilde Gerrit-Jan van Stijn zijn stropdas voor een bakkersfiets. Na een jarenlange carrière als manager keerde hij terug in het banketbakkersvak; zijn oude liefde. (Foto: Ton van de Vorst)

'Ik zit weer zingend op de fiets'

Een half jaar geleden verruilde Gerrit-Jan van Stijn zijn stropdas voor een bakkersfiets. Na een jarenlange carrière als manager keerde hij terug in het banketbakkersvak; zijn oude liefde.

Vessem - Een gemakkelijke beslissing was het zeker niet om na een loopbaan van 30 jaar als manager in allerlei takken van het bedrijfsleven, het banketbakkersambacht weer op te pakken. Gerrit-Jan van Stijn is een gevoelsmens. Hij houdt van blije mensen om zich heen, de sfeer moet goed zijn. Dat had hij al als tienjarig jongetje toen hij in de bollenvelden rond Sassenheim waar hij opgroeide, zijn eerste appeltaart verkocht. Taarten bakken zat er al vroeg in en het was dus niet verwonderlijk dat hij zich liet opleiden tot banketbakker. Twee jaar heeft hij als banketbakker gewerkt totdat de lange en onregelmatige werkdagen van twaalf tot veertien uur hem opbraken. Hij moest stoppen. Via zijn schoonvader kwam hij aan een baan in de postkamer van het belastingkantoor. In de avonduren studeerde hij boekhouden en assurantiën. Zo kwam hij via het ziekenfonds terecht bij Interpolis in Tilburg, als teamleider, want men had inmiddels ook de souplesse en de creativiteit van Gerrit-Jan ontdekt waarmee hij mensen wist te verbinden en te motiveren. Het leven in het Brabantse beviel hem uitstekend: 'de Brabantse mentaliteit is wat losser. Ik heb het hier altijd heel goed naar mijn zin gehad en ik heb er veel vrienden aan overgehouden. Na tien jaar Interpolis begon het te kriebelen en werkte Gerrit-Jan als manager bij Jumbo, een aantal callcenters, de Incasso Unie en bij Sitel. Toen de laatste reorganiseerde, werd hij werkloos: "Ik was toen 52, ik heb ontzettend veel gesolliciteerd, maar steeds greep ik mis. Dat is onbegrijpelijk omdat je een schat aan ervaring hebt op gebied van coaching en teambuilding, omgaan met mensen van allerlei slag, veranderingen invoeren, werven van klanten…Ik kwam in de WW terecht en ik ben gaan nadenken hoe ik mijn kennis en ervaring zou kunnen gebruiken om opnieuw aan de slag te kunnen. De banketbakker in mij kwam naar boven. Dat was iets dat past bij mijn persoon, mijn kennis en ervaring. Een eigen bedrijf wilde ik beginnen, maar niet alleen taarten bakken maar ook workshops geven en taarten bakken als onderdeel van een teambuilding activiteit of een feestje. Met mijn begeleider van het UWV hebben we nagedacht hoe we het plan handen en voeten konden geven, toen dat klopte ben ik hier op de Kuilenhurk het bakhuis begonnen. Ik heb de juiste keuze gemaakt want ik zit weer zingend op de fiets." Meer informatie op: www.gjbakt.nl

Meer berichten