Maria is duidelijk een goed gezien lid van de club. Er zijn zelfs jongere leden die haar aanspreken met 'oma'. Foto Jan Wijten
Maria is duidelijk een goed gezien lid van de club. Er zijn zelfs jongere leden die haar aanspreken met 'oma'. Foto Jan Wijten (Foto: Jan Appels)

Maria (87) is niet uit het veld te slaan

Op woensdag rond de klok van 20.15 uur start de wekelijkse training van de seniorengroep van badmintonclub Rapid uit Reusel. In Sporthuis Reusel worden dan onderling mix en dubbelwedstrijden gespeeld onder de aanwezige leden. Ook de 87-jarige Maria (Mar-ja) van der Palen-Bierings is nog steeds actief recreatief lid.

Reusel - Maria is een geboren Reuselse: "Maar ons moeder kwam uit Bels, vandaar moete mijn naam uitspreken als Mar-ja," vertelt ze met een Reusels dialect. Ze vertelt over het ontstaan van de badmintonpassie die al in de vroege jaren '70 begon. "We ware mee een stelleke die al vur de officiële opening van sporthal D'n Boegent, dur Vonhoff, badmintonde ( redactie: Henk Vonhoff was staatssecretaris CRM 1971-1973).

Gin regels

"Regels hadde we nie, we din zomar wa en mistal van 23.00 tot 00.00 uur want dan waren er geen sportactiviteiten mer in de sporthal.

Mee onze Jos (haar man, overleden in 1993, red.) din wij toen ut beheer van de kantine. Daorna was ut de kletskes opdrinken van ut weekend en werd ut wel us ooit laot."

Rapid

In 1999 maakte ze samen met Ell de overstap naar Rapid en Maria is duidelijk een goed gezien lid van de club. Er zijn zelfs jongere leden die haar aanspreken met 'oma' en als na loting blijkt dat ze moet dubbelen met Ger, pakt hij haar als grap bij de arm en lopen samen buurtend naar het speelveld. Halverwege schudt ze een nieuw lid snel nog even de hand en gaat zich opstellen voor de match die keurig gewonnen wordt.

Tijdens de drinkpauze is ze met vele clubleden (jong en oud) in gesprek en concludeert ze dat sporten goed is voor de gezondheid. Dat bewijst ook wel hoe energiek ze nog is.

Op de vraag hoe lang ze nog door blijft gaan is haar antwoord: "Zolang ze me nog accepteren, maar als ik merk dat ze een hekel aan me hebben dan hou ik er meteen mee op."

Meer berichten