Column Lowie

Column

De meeste Nederlanders lijken het vertrouwen in de politiek volledig verloren te hebben. Begrijpelijk zou je bijna zeggen, want het Haagse politieke gedoe lijkt steeds meer op een na-tours criterium. Voordat het startschot heeft geklonken weten de wielerfans al wie op het eind de kussen van de ronde-miss in ontvangst mag nemen. Volksverlakkerij? Welnee, want iedereen weet dat de uitslag van het criterium vooraf door de kopmannen van het peloton in de plaatselijk sporthal wordt bepaald. Dat hoort er nou eenmaal bij.

Gelukkig dient er zich zo af en toe toch een exoot aan die zich tegen alle stalorders in, vastbijt in zijn eigen missie en dwars door het wielerpeloton heen fietst.

In de politiek zijn dat soort exoten zeldzaam. Maar vorige week bevestigde Pia Dijkstra de uitzondering op de regel. Jarenlang heeft de Friezin zich ingezet voor het actieve donor registratiesysteem. En met succes, want vorige week dinsdag loodste ze haar wet door de Eerste Kamer.
Je hoeft het natuurlijk niet eens te zijn met Dijkstra, maar vasthoudendheid kan haar niet worden ontzegd. En misschien nog wel belangrijker; je zou bijna het idee krijgen dat er in Den Haag toch nog politici zitten die wél bereid zijn om tot het gaatje te gaan voor hun ideaal.

Wel erg jammer dat Dijkstra's finest hour diezelfde dag werd overschaduwd door het ontslag van haar bijna naamgenoot, Halbe Zijlstra. Hij moest het veld ruimen omdat hij in 2016 tijdens een partijbijeenkomst had gelogen over zijn rol tijdens een wedstrijdje ver plassen. Volkskrant-journaliste Natalie Righton had zich vastgebeten in de zaak en Zijlstra uiteindelijk weten te ontmaskeren als jokkebrok. Tsja, maar dat wisten we van Lance Armstrong toch ook al na zijn tweede touroverwinning?

Doping is net zo eigen aan de wielersport als leugentjes om bestwil en wedstrijdjes ver plassen in de politiek. Misschien is het daarom wel zo'n verademing wanneer een frisse ongecompliceerde boerenzoon tegen alle vooraf gemaakte afspraken in een Tour-etappe wint en een Kamerlid gewoon doet waar ze voor zit.

Meer berichten