Zelf past Jerry met zijn uiterlijk ook prima in dit plaatje. Een zelfportret ontbreekt dus niet.
Zelf past Jerry met zijn uiterlijk ook prima in dit plaatje. Een zelfportret ontbreekt dus niet. (Foto: Jerry Voorjans)

Fotograaf met stalen gezichten

Portretfotograaf Jerry Voorjans startte eerder dit jaar een bijzonder project: ‘Stalen gezichten’. Authentieke, rauwe portretten in zwart-wit van karakteristieke mannen met baarden.

WINTELRE - In deze portretten maakt Jerry niets mooier dan het is. De echtheid en puurheid van hun geleefde ‘koppen’, maken deze beelden prachtig. "Ik kom veel op rock-n-roll- en bikerevenementen als fotograaf. Daar kom je allerlei uiteenlopende types tegen. In die wereld zag je al langer mannen met vetkuiven en baarden. Maar de laatste paar jaar, kwam je ze ook steeds vaker gewoon op straat tegen. De ‘man-met-baard’ maakte zijn opmars. Dat inspireerde me. Ik wilde een tijdsbeeld creëren. Zo is het idee voor ‘Stalen gezichten’ ontstaan." Zelf past hij met zijn uiterlijk ook prima in dit plaatje. Een zelfportret ontbreekt dus niet. Maar echt een stalen gezicht heeft hij niet. Jerry heeft vooral een zachte kant. Jarenlang legde hij jonge kinderen vast als ‘Bengel’. Dit deed hij kosteloos voor kinderen die ziek waren om hen zo een speciale dag te bezorgen. Hij is de trotse vader van vier volwassen dochters en opa van vier kleindochters. Hij fotografeerde hun bruiloft, daarna hun kinderen en vervolgens ziet hij ze regelmatig terug voor een familieportret. "Ik vind het belangrijk dat ik een klik heb met mijn klanten. Of die klik er is, merken we bij de eerste kennismaking. En als die er niet is, dan zeg ik ook wel eens nee. Want dan werkt het niet. Een portret maken heeft toch iets intiems. Ik vind het dan ook een eer als mensen mij dit toevertrouwen." Al ruim 25 jaar werkt Jerry als zelfstandig fotograaf met als specialisatie portretten en bruiloften. Hierbij zocht hij steeds naar nieuwe manieren om de portretten vast te leggen, af te drukken en te presenteren. “Ik wilde juist iets anders bieden dan het luxe lederen album of een simpele houten lijst. Dus ben ik gaan experimenteren met afdrukken op staal en hout. De stalen gezichten werk ik op een unieke manier af. In de foto en bewerking, verzacht ik niets, maar vergroot juist het contrast. Dit beeld versterk ik vervolgens door het op sloopmateriaal af te drukken. Ik vind dat al te veel mooier gemaakt wordt in het leven."
Ook in zijn studio aan huis is te zien dat Jerry van dingen met een verhaal houdt. Daar heeft hij een uitgebreide verzameling van oude vinyl lp’s en allerlei vintage spullen. Het is een soort stoere hang-out voor mannen die van motoren en rock-n-roll houden. Maar dames zijn ook welkom. "Want natuurlijk leg ik graag vrouwen op een mooie manier vast. Ik heb inmiddels een leuk idee voor een tegenhanger van de stalen gezichten. Wil je meer weten:
jerryvoorjans@gmail.com.

Meer berichten