Foto: Thijs van der Zanden
Kempenaer 35 jaar geleden

De Kempenaer 35 jaar geleden

Sint Pancraciuskerk Hoogeloon

Door Thijs van der Zanden

Hoogeloon – In de 'Kroniek van de Kempen van 24 februari 1983 schreef Wies van Leeuwen in zijn wekelijkse rubriek 'Beeld van de Kempen' over de oude en de nieuwe Sint Pancratiuskerk. De oude kerk uit de 15de eeuw was geen spectaculair monument. Het was een eenbeukige kruiskerk in gotische baksteenstijl met een westtoren daterende uit omstreeks 1400. Deze oude kerk was in de 20ste eeuw te klein en versleten ondanks de opknapbeurten in het verleden.

In 1924 was er voldoende geld voor een nieuwe kerk. Architect J. van Groenedael, die zijn sporen verdiend had met eerder gebouwde kloosters en kerken, tekende een kruiskerk waarvan de forse koepel veel indruk maakte op de Hoogeloonse dorpelingen. Op 6 september 1926 wijdde de bisschop de kerk in. Het oude bedehuis dat dat 5 eeuwen dienst had gedaan werd gesloopt. Alleen de beeldbepalende oude toren bleef staan, als drager van de klok uit het jaar 1435.

Wat gebeurde er die week nog meer

- In De Tref in Hapert was op 27 februari 1983 een culturele dag voor de KPJ afdelingen van de Kempen. Tweeëntwintig teams hadden zich aangemeld om elkaar te bekampen met black light, pantomime, playback en schimmenspel.

- Het Friendship Force Comité uit Asten organiseerde een complete vakantie-uitwisseling van mensen uit de Kempen met een groep Amerikaanse burgers. Het doel was het bevorderen van internationale vriendschappelijke contacten.

- Eenenvijftig VELT-leden uit Bergeijk en omgeving hadden besloten de grond van hun moestuin te laten onderzoeken op de aanwezigheid van cadmium. Daarna wordt in Buurthuis 't Hof een informatieavond georganiseerd.

Meer berichten