Foto: Thijs van der Zanden
Kempenaer 35 jaar geleden

De Kempenaer 35 jaar geleden

Naar Hakendover 1983

Door Thijs van der Zanden

Bergeijk – 28 februari 1983 Op de adressen van de broedermeesters van Bergeijk, Hoogeloon, Vessem, Eersel, Hooge Mierde, Bladel en Casteren konden de pelgrims uit de Kempen zich opgeven voor de jaarlijkse bedevaart naar Hakendover in Vlaams-Brabant. Omstreeks 1890 begon vanuit Breda de pelgrimstocht naar de Goddelijke Zaligmakerkerk, Snel sloten pelgrims uit de Kempen en de Meijerij daarbij aan. De grote dag van de jaarlijkse bedevaart was de Tweede Paasdag. Dan trok de plechtige sacramentsprocessie in Hakendover uit in alle glorie en werd het aloude levensgrote beeld van de Goddelijke Zaligmaker door het dorp en over de ingezaaide velden gedragen. Op een hoger gelegen veld werd het op een altaar gezet. De tienduizenden pelgrims verzameld rond het altaar kregen daar de zegen met het Allerheiligste terwijl daaromheen honderden paarden met ruiters drie rondje galoppeerden. Een indrukwekkend schouwspel!

Wat gebeurde er die week nog meer

- In De Tref in Hapert was op 27 februari 1983 een culturele dag voor de KPJ afdelingen van de Kempen. Tweeëntwintig teams hadden zich aangemeld om elkaar te bekampen met black light, pantomime, playback en schimmenspel.

- Het Friendship Force Comité uit Asten organiseerde een complete vakantie-uitwisseling van mensen uit de Kempen met een groep Amerikaanse burgers. Het doel was het bevorderen van internationale vriendschappelijke contacten.

- Een en vijftig VELT-leden uit Bergeijk en omgeving hadden besloten hun de grond van hun moestuin te laten onderzoeken op de aanwezigheid van de giftige stof cadmium. Daarna wordt een informatieavond georganiseerd.

Meer berichten