Toneelvereniging de Vriendenkring is volop in de weer met de repetities van ‘Meiden achter het behang’ dat op 16, 17, 23 en24 maart in de Rosdoek in Wintelre op de planken wordt gezet.
Toneelvereniging de Vriendenkring is volop in de weer met de repetities van ‘Meiden achter het behang’ dat op 16, 17, 23 en24 maart in de Rosdoek in Wintelre op de planken wordt gezet. (Foto: Ton van de Vorst)

Meiden achter het behang

Henk van de Ven heeft voor het tweede jaar de rol van regisseur op zich genomen bij de Wintelrese toneelvereniging de Vriendenkring.

Wintelre - Dit jaar spelen ze 'Meiden achter het behang', een klucht geschreven door M. de Bildt, goed voor een avondje onbekommerd lachen om de voorspelbare en onvoorspelbare situaties die zich voordoen als de dames een weekendje op pad gaan en de heren zich maar moeten zien te redden. Eenmaal per jaar geeft de Vriendenkring een toneeluitvoering en eens per twee jaar komt daar een kindervoorstelling bij. "Daaraan hebben de 35 leden hun handen vol", zegt Erica Simons die sinds een jaar voorzitter van de club is. "We hebben een vereniging van ongeveer 35 leden, ongeveer de helft daarvan staat op de planken, de andere helft werkt achter de coulissen want er moet ook een decor gebouwd worden. Onze decorbouwers zijn vooral gepensioneerden, zij kunnen overdag werken, ze zijn heel creatief en hebben een schat aan ervaring. Ze kunnen dus alles maken. De spelers moeten het vooral van de avonden hebben want die hebben overdag gewoon een baan. We willen graag toneelstukken spelen waarom gelachen kan worden. We hebben weleens ooit wat serieuzere stukken gespeeld maar dan zagen we ook meteen dat er minder bezoekers kwamen. Om tot een stuk te komen hebben we in de vereniging een lezerscommissie die stukken selecteert en voorstelt. Als de regisseur en de spelers zich daarin kunnen vinden dan gaan we er mee aan de slag. Dan worden de rollen verdeeld en kan iedereen zich langzaamaan inleven in zijn rol."Dit jaar is gekozen voor het stuk 'Meiden achter het behang'. Twee dames die al een boer gevonden hebben gaan een weekendje op stap in Amsterdam. Om te voorkomen dat hun echtgenoten tijden hun afwezigheid in een zwart gat vallen hebben ze een lijstje gemaakt van allerlei klussen in huis die gedaan moeten worden. Zeker de woonkamer moet behangen zijn bij thuiskomst van de dames. Het loopt allemaal anders; de dames gaan op pad maar krijgen pech en keren huiswaarts, de mannen gaan de bloemen buiten zetten op het Stratumseind en komen in liederlijke staat thuis met twee dames van de WIP. Om de chaos compleet te maken komen twee onbekende dochters het huisje op het boerenerf opeisen waar de knecht en zijn vrouw wonen. Kortom een avondje vol kolderieke situaties en misverstand. De voorstellingen zijn te zien in de Rosdoek aan de Kerkstraat 10 in Wintelre. Kaarten kosten 8 euro en zijn te reserveren per email aan reserveren@de-vriendenkring.nl of telefonisch op nummer 040-2053711.

Meer berichten