Column Lowie

Column

Lies is er een paar dagen tussenuit met onze dochter. Midweekje Leiden. Doen ze een paar keer per jaar. Goed voor hun relatie en goed voor de mijne. En ook mooi; ik heb het rijk alleen. Dat heeft onder meer als voordeel dat ik de baas ben van de afstandsbediening en alle tv-programma's kan kijken waar Lies een uitgesproken hekel aan heeft. Daardoor was ik woensdagavond op RTL4 getuige van een hevig geëmotioneerde Humberto Tan die zijn opgelegde afscheid aankondigde.

Sinds het vertrek van directeur Erland Galjaard waait er opeens een andere wind door de RTL4-studio's. Evengoed, dat Tan zou moeten vertrekken, zat er aan te komen. De kijkcijfers waren de afgelopen maanden steeds verder gezakt en dan moet Barbertje hangen in Hilversum. Ook al won Tan onlangs nog twee prestigieuze sigaren uit de eigen omroepdoos - de Omroepman van het Jaar in 2015 en de Sonja Barend Award in 2016 - over een paar maanden is zijn laatste Late Night Show.


Hij wordt opgevolgd door Twan Huys. De voormalig anchor-man van de NPO zou volgens de nieuwe RTL4-bazen voor een meer journalistiek verantwoorde invulling staan en beter de concurrentie kunnen aangaan met Eva Jinek en Jeroen Pauw. Daar staat tegenover dat op social media veel kijkers Huys van verraad betichten. Hij zou voor het grote geld gaan en zijn robuuste NPO-status te grabbel gooien.

Mooi toch, al dat geneuzel in omroepland. Bovendien heb ik wel eens het idee dat de meeste mensen hier in de Kempen evenals de nuchtere Friezen en eigenwijze Tukkers er geen oog minder om slapen en dat het vooral een Hollands ding is.
Ik zou wel eens een avondje met Jinek, Van Nieuwkerk, Pauw en Huys aan de bar wil zitten als thema's als journalistieke onafhankelijkheid en hun vorstelijke salarissen ter sprake zouden komen. Maar om nou te zeggen dat ik jaloers ben op een van hen. Nou nee, niet echt hoor. En toch zeker niet zolang ik de baas van de afstandsbediening ben.

Meer berichten