Joep bezorgt 160 exemplaren van het Dorpsnieuws. Die brengt hij te voet en met de fiets rond in het buitengebied. Foto: Jan Wijten
Joep bezorgt 160 exemplaren van het Dorpsnieuws. Die brengt hij te voet en met de fiets rond in het buitengebied. Foto: Jan Wijten (Foto: Jan Wijten)

Joep, de motor achter 'Dorpsnieuws'

In november 2017 waren de alarmbellen duidelijk te horen in Lage Mierde, waar het plaatselijke A5 Mierdse krantje met Dorpsnieuws, na 33 jaar dreigt te moeten stoppen.

Lage Mierde - De stencilmachine ging kapot en er moesten keuzes gemaakt worden of het voortbestaan van het 14 pagina tellende blaadje nog wel levensvatbaar zou zijn. Joep Verspaandonk (68), al jaren de motor achter Dorpsnieuws, vertelt kalm in zijn ouderlijk huis in Lage Mierde over de ontwikkelingen van de afgelopen maanden. "In 1984 hebben Jac Naus en ik het 'Dorpsnieuws' opgericht. We vormden toen één gemeente met Hulsel en Hooge Mierde, die al een plaatselijk krantje hadden. Er komt niet alleen verenigingsnieuws in maar ook persberichten, van onder andere de kempengemeenten, die we toegestuurd krijgen. In het begin werd alles nog geschreven en overgetypt, natuurlijk gaat het tegenwoordig digitaal. Maar we plaatsen niet alles hoor, zoals de ingezonden stukken over het 'klokske' bij Lindenhof (zorgcentrum) al vele jaren geleden", vertelt Joep met een bescheiden lach. "De laatste 17 jaar hebben Herman Verhoeven, die de lay-out verzorgt, en ik het Dorpsnieuws samen gemaakt. In geval van ziekte of andere noodgevallen zijn er geen vervangers. Na een oproep voor nieuwe actieve redactieleden, in een geïmproviseerde versie van het Dorpsnieuws, kregen we snel reactie van diverse mensen. Na wat zoekwerk hebben we hierna in het noorden van het land een tweedehands risograaf op de kop kunnen tikken." Joep blijkt een echte dirigent te zijn in het hele proces van het nieuwsblaadje. Zo zorgt hij voor het drukwerk waarna de vijf vrijwilligsters, Betsy, Jaan, Nel, Dien, en Nelly, gezellig aan de slag kunnen in de voetbalkantine om er een krantje van te vormen. Klaas zorgt dan voor de koffie en er gaat dan nog meer nieuws over tafel. "Tegenwoordig weten zij wie er dood is en vroeger was ik daar als eerste van op de hoogte. Dan moest ik zorgen dat 'de klokken geluid' werden en heel de organisatie rondom een begrafenis regelen. Voor het rondbrengen van de krantjes, met een oplage van 725 stuks, worden ook vrijwilligers ingeschakeld. Ik neem er zelf 160 voor mijn rekening die ik te voet en in het buitengebied met de fiets bezorg." Hiernaast heeft Joep ook een bestuursfunctie bij het IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid en is vrijwilliger bij het oorlogsmuseum 'De Bewogen Jaren'. Hij besluit het gesprek met; "Als iets weg is heb je het niet zomaar terug en daarom ben ik blij dat we het vertrouwde dorpsnieuws weer als vanouds kunnen gaan maken."

Meer berichten