Column Lowie

Column

De grote houten verkiezingsborden in het dorp hangen weer vol met afbeeldingen van lokale politici. Woensdag 21 maart mogen we weer met zijn allen naar de stembus, want die dag worden namelijk de gemeenteraadsverkiezingen gehouden.

Ik kom er maar eerlijk voor uit. Ik ga al jaren niet meer. Daar ben ik niet trots op, maar wel open over. Waarom ik niet meer ga? Als ik daar zoals nu eens goed over nadenk kan ik maar twee redenen bedenken. De belangrijkste is volgens mij dat het te goed met me gaat, waardoor ik niet direct de behoefte voel om de wereld om me heen te veranderen. De andere is de inmenging van de landelijke politieke partijen.


Ik twijfel geen moment aan al die goed bedoelende lokale politici, die zich volgens mij - op een paar ego's na - allemaal uit oprechte overtuiging inzetten voor een nieuw te openen zwembad of het beteugelen van de intensieve veehouderij. Maar ik erger me wel dood aan Pechtold, Buma, Dijkhoff, Marijnissen, Segers en Asscher die avond aan avond om beurten aanzitten bij Pauw en op zaterdagmorgen lopen te flyeren in de binnensteden, om elkaar vliegen af te vangen. Misschien wordt het tijd dat landelijke partijen uitgesloten moeten worden van deelname aan gemeenteraadsverkiezingen. Al was het maar dat voor veel kiezers de landelijke politiek de leidraad vormt in het kieshokje. Terwijl het wel om lokale zaken gaat.

Eerlijk gezegd ben ik er nog niet uit of ik dit jaar toch maar weer eens ga stemmen op 21 maart. Misschien toch maar weer eens doen. Al was het maar om al die lokale waterdragers een hart onder de riem te steken. En ik heb natuurlijk ook een verervingsplicht naar mijn nakomelingen als het om zaken als milieu, zorg en veiligheid gaat. Ik wil in elk geval straks niet door mijn kleinkinderen uitgemaakt worden voor lamme tak die door het economisch gunstige klimaat altijd in bloei stond en daarom maar nooit de gang naar het stemhokje maakte.

Meer berichten