Veel lol tijdens een repetitie met Nel en haar dochter Hanneke. Foto: Jan Wijten
Veel lol tijdens een repetitie met Nel en haar dochter Hanneke. Foto: Jan Wijten (Foto: Jan Wijten )

Mierdse 'Jansens' kennen geen podiumvrees

Nel en Hanneke Jansen, moeder en dochter, staan voor het eerst samen op de planken in het hilarische toneelstuk 'Boerenbont en rode lampjes'.

Hooge Mierde - Toneelvereniging Hooge Mierde maakte afgelopen zomer de keuze voor het spelen van deze klucht. Door enkele afmeldingen binnen de kleine vereniging werd Hanneke Jansen door Jan Smolders gestrikt voor een gastrol.

"De presentatie van 'De Revue' van NOVA enkele jaren terug heeft me geprikkeld om 'ja' te zeggen toen Jan Smolders me vroeg om een rol te spelen als prostituee 'Dolly' in deze klucht", vertelt Hanneke lachend. "Het was een hele uitdaging en het heeft me veel voldoening gegeven." Overigens speelt haar moeder Nel al ruim 30 jaar bij het 'Mierds' toneel en was aangenaam verrast met de keuze van haar dochter.

Hanneke is een bezige bij; naast haar onregelmatige werk in de psychiatrie, is ze bestuurslid en korfbalspeelster van DDW en volgt daarnaast nog een opleiding. "Toneelspelen werkt voor mij erg ontspannend heb ik gemerkt. Bij de première, die echt goed ging, zaten al mijn vriendinnen op de eerste rij en die heb ik bewust niet aangekeken, daar keek ik overheen want die leidden me teveel af."

Voor moeder Nel lijkt het 'appeltje eitje'. Ze blijkt een door de wol geverfde speelster te zijn die de rol als bemoeizuchtige schoonmoeder van de naïeve boerenjongen Hendrik, gespeeld door Jan Smolders, op een overtuigende manier neerzet. Inmiddels heeft ze al zoveel stukken gespeeld dat ze de tel kwijt is. Goede herinneringen heeft Nel aan 'Caravan' en 'Vrouw zoekt boer'. "Dit laatste stuk hebben we in de 'Vlaamse Schuur' gespeeld ten tijde van de verbouwing van 'MFA de Schakel'. Het was primitief maar heel erg leuk. We zaten bij wijze van spreken bij de mensen op schoot te spelen, zo kort zaten ze erbij." Bij de 'Mierdse' toneelvereniging werken ze met een hechte groep spelers. Ondanks dat er dit weekend in alle omliggende dorpen toneelvoorstellingen plaatsvonden, werden alle uitvoeringen heel goed bezocht en werden de spelers getrakteerd op een staande ovatie. Het toneel leeft nog echt in 'Mierd'.

Kees Hermans, die ook voor een gastrol werd ingevlogen, complimenteert Hanneke na afloop met haar goede spel in haar bijzondere rol als prostituee. Hanneke reageert hierop ad rem: "Ja, jij was ook mijn beste klant". De hele cast was na de laatste voorstelling eensluidend: 'Fijn dat het goed gegaan is en we het publiek vermakelijke avonden hebben bezorgd'.                 Wie op zoek is naar een toneeluitdaging, meld u vrijblijvend.

Meer berichten