Op 24 maart wordt de buurboerderij aan de Houtwal in Eersel geopend. De laatste dagen voor de opening steken jong en oud de handen stevig uit de mouwen om alles voor die dag af te krijgen.
Op 24 maart wordt de buurboerderij aan de Houtwal in Eersel geopend. De laatste dagen voor de opening steken jong en oud de handen stevig uit de mouwen om alles voor die dag af te krijgen. (Foto: Ton van de Vorst)

Een ontmoetingsplek op loopafstand

Op zaterdag 24 maart opent de Eerselse buurtboerderij feestelijk haar deuren. Het initiatief om een buurtboerderij in de Eerselse wijk Kerkebogten te realiseren dateert al van 2007.

Eersel –Vorig jaar kwam alles in een stroomversnelling, er kwam een budget beschikbaar en vervolgens was de buurtboerderij binnen een jaar een feit. Het oorspronkelijke initiatief van Connie Klessens en Rianne Rieswijk om een kinderboerderij op te zetten in Eersel werd aanvankelijk goed ontvangen maar een budget om het voorstel te realiseren ketste tweemaal af vanwege andere prioriteiten op de gemeenteraadsagenda. Het plan kwam in een stroomversnelling na een onderzoek van de Rotary Eersel waaruit bleek dat er een groot draagvlak was voor het oprichten van een buurtboerderij. Woningstichting de Zaligheden vindt de leefbaarheid in de buurt belangrijk en de gemeente hecht veel waarde aan burgerparticipatie en sociale cohesie. De buurtboerderij draagt daaraan bij, het is een ontmoetingsplek op loopafstand, in een wijk waar veel ouderen en mensen met een beperking leven. Kinderen kunnen er spelen en naar de dieren kijken, vrijwilligers kunnen altijd aan de slag met klus - en onderhoudswerk. Maatschap Kerkebogten en de gemeente stelden ieder 25000 euro euro ter beschikking om het plan te realiseren. Het bestuur werd uitgebreid, vrijwilligers werden geworven, Keeris architecten maakte gratis de tekeningen, Vencomatic maakte het kippenverblijf en zorgde voor een eierautomaat. Vanuit de kennissenkring van de vrijwilligers werden allerlei bouwmaterialen aangeleverd en met Peter Rombouts van zorgboerderij Weidezicht werden afspraken gemaakt over de verzorging van de dieren. In minder dan een jaar hebben de vrijwilligers het nieuwe pareltje van Eersel klaargestoomd. De buurtboerderij Eersel bruist, en naarmate de bouw vordert borrelen steeds meer ideeën op voor activiteiten in en om de buurtboerderij. Daarvoor wordt samenwerking gezocht met organisaties als IVN, Lunetzorg, RSZK, NummerEen, buurtverenigingen, scholen, KBO. De gemeente heeft voor de komende vier jaar een exploitatie budget van 6000 euro per jaar beschikbaar gesteld. De organisatie is druk in de weer om de continuïteit van de buurtboerderij te waarborgen door vrijwilligers en sponsors te werven. Zaterdag 24 maart heeft de buurtboerderij een open dag. Iedereen kan kennismaken met de buurtboerderij en haar vrijwilligers. Kinderen kunnen knutselen, ponyrijden en zich laten schmincken. De buurtboerderij is dagelijks geopend van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur. Meer info

www.buurtboerderijeersel.nl

Meer berichten