De workshop 'seksualiteit in de media' door Renée Klaassen van de GGD. Foto: Jan Wijten
De workshop 'seksualiteit in de media' door Renée Klaassen van de GGD. Foto: Jan Wijten (Foto: Jan Wijten )

Als oma het mag zien, mag het online

Wanneer je 's nachts je kind naar beneden hoort gaan, en daarna het toilet hoort doorspoelen, dan zou het ook zomaar kunnen zijn dat het alleen maar zijn mobiel ophaalt om verder de hele nacht online te zijn waar je geen weet van hebt.

Lage Mierde - Dat kregen de 60-tal ouders/verzorgers onder andere te horen tijdens de thema-avond georganiseerd door 'Onderwijsstichting KempenKind' over 'mediawijsheid' in Gemeenschapshuis de Ster.

Na een verhelderende introductie door mediacoach Lenny van de Oetelaar, namens de zes basisscholen en kinderopvang Nummeréén van Reusel-De Mierden, werden er een vijftal workshops aangeboden. De aanwezige ouder(s) konden een keuze maken uit twee daarvan.

Jeugdagent Patricia Gerritsen nam er ook één voor haar rekening. "De zaken die wij binnenkrijgen zijn lastig op te lossen. Wanneer bijvoorbeeld een 13-jarig meisje een foto van zichzelf doorstuurt, is zij degene die strafbaar is, en wanneer deze foto weer doorgestuurd wordt, is ze tegelijkertijd ook slachtoffer. Voorlichting is erg belangrijk.

Bij een tweede workshop stond jeugd- en gezinswerker Björn Roos, zowat in een rol als gedreven cabaretier, zijn boodschap uit te dragen. "Wat ik heel erg leuk vind, is dat het merendeel van de basisschoolleerlingen het veel relaxter vinden om wel via social media af te spreken maar dan vervolgens buiten hier op het veld te gaan voetballen. Want het contact met elkaar vinden ze nog steeds leuker. WhatsApp, YouTube, Snapchat, Twitter, Instagram, dat zijn de populaire apps van de jongeren, opvallend is dat het gebruik van Facebook afneemt bij de jongere generatie omdat ouders deze app nou eenmaal ook leuk vinden."

De rode draad van deze avond was vooral het belang van een goede begeleiding van kinderen op jonge leeftijd in de mediawereld. "De meeste invloed op je kind heb je tot een leeftijd van ongeveer negen of tien jaar, daarna nemen de school en media het meer en meer over. Het is heel goed wanneer een kind zich eens verveelt, dan wordt het geprikkeld om te bedenken wat het wil. Blijf altijd in gesprek met je kind, toon interesse en kijk samen naar een oplossing wanneer er iets vervelends gebeurd", concluderen Lenny en Björn.

Voor Arjan Daniëls, vader van drie kinderen uit Reusel, heeft de aangeboden informatie nieuwe inzichten gebracht die hij zeker gaat toepassen. "Dit is een goed initiatief, het zet je aan het denken. Voor de thuisblijvers is het gemiste kans." De overige vier workshops werden verzorgd door Marius Wouters, Marleen van de Palen, Brigitte Hoogesteger en Renée Klaassen.

Meer berichten