Foto: Thijs van der Zanden
Kempenaer 35 jaar geleden

De Kempenaer 35 jaar geleden

Dorpsjournaal Riethoven

Door Thijs van der Zanden

Riethoven - 24 maart 1983. Traditiegetrouw vertoonden de makers van het 'Dorpsjournaal Riethoven' tegen het voorjaar hun film. Het begon allemaal in 1979 toen Ger Cremers, een enthousiaste filmamateur en Henk Peters, in gesprek raakten over filmen op super 8. Ze besloten toen een film te maken over de actuele gebeurtenissen in Riethoven. Op 21 maart 1980 ging het eerste dorpsjournaal in première onder de titel 'Wittedènog' en werd enthousiast ontvangen door de Riethovenaren. In 1981 verleende de gemeente een subsidie en ook de vereniging 'Cultureel Riethoven' droeg een steentje bij. Het filmteam was ondertussen uitgebreid met Jan van Vlierberghe en Lambert Willems. Naast het het dorpsjournaal werd er ook een film over bouwen en planten gemaakt onder de titel 'Riethoven bijvoorbeeld'. Deze film leverde een landelijke prijs op uitgeschreven door de Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij. Wegens tijdsgebrek door het maken van die film werd besloten het dorpsjournaal van 1982 en 1983 samen te voegen en in maart 1983 de journaals van de eerste 2 jaren in 't Sonneke te Riethoven te vertonen .

Wat gebeurde er die week nog meer

- In Hulsel werd op 29 maart het Pakhuis van de CAV, dat helemaal was verbouwd en uitgebreid, geopend. Het bedrijf ging verder onder de naam Boerenbond-Extra.

- Op 24 maart ontving Jan Jacobs, voorzitter van de Boerenbond te Duizel de gouden speld van de NCB. Hij kreeg die speld vanwege zijn grote verdiensten voor het bedrijf.

- In de Schakel te Hooge Mierde werd de musical 'Mexico, o Mexico' opgevoerd. De musical werd met groot enthousiasme ten tonele gebracht door de leden van KVO, NCB, en KPJ.

Meer berichten