De Bladelse amateurfotograaf Rudo van Rooij maakte vorig jaar een fotoserie over de werken van barmhartigheid. Een antiek thema waar hij eigentijdse beelden bij vond.
De Bladelse amateurfotograaf Rudo van Rooij maakte vorig jaar een fotoserie over de werken van barmhartigheid. Een antiek thema waar hij eigentijdse beelden bij vond. (Foto: Ton van de Vorst)

Eigentijdse beelden bij een oud thema

Amateurfotograaf Rudo van Rooij van de Duizelse fotoclub Kemfodia vindt dat je foto's veel meer kunt laten spreken door ze in een serie met geluid te presenteren. Negen maanden werkte hij aan een fotopresentatie over zijn beleving van de werken van barmhartigheid. De serie werd bekroond met brons door Fotobond Nederlands Centrum Vrijetijdsfotografie en won de eerste prijs bij de fotobond Limburg.

Bladel – Wie weet nog wat het zijn? De zeven werken van barmhartigheid? Rudo van Rooij is van jongs af aan gefascineerd door gewelfschilderingen in de kerk van Bladel waar de werken van barmhartigheid staan verbeeld. Door die schilderingen liet hij zich inspireren om een eigentijdse audiovisuele presentatie te maken van een oud thema dat nog steeds actueel is.

Rudo van Rooij: "De werken van barmhartigheid - De hongerige spijzen, De dorstige laven, De naakten kleden, De vreemdelingen herbergen, De zieken verzorgen, De gevangenen bezoeken, De doden begraven – zijn nog steeds actueel. Kijk naar de noodzaak van voedselbanken hier en hongersnood in Ethiopië. De houding ten opzichte van voedselhulp is anders, in Ethiopië zijn ze blij met het kommetje rijst dat ze krijgen en hier schamen mensen zich ervoor als ze naar de voedselbank moeten gaan. En kijk naar gevangenen. Ik ben naar de gevangenis in Merksplas in België geweest, veel gevangenen heb ik niet gezien maar als je om je heen kijkt, hoeveel mensen zitten dan gevangen in hun verslaving, hun werk, hun relatie?"

"Vroeger maakte je dia's die werden in geraamd om in familiekring te laten zien. Digitaal is veel meer mogelijk, je kan eenvoudig overgangen maken, tijden instellen, in en uitzoomen en de beelden van geluid voorzien. Het is wel de kunst om allerlei effecten te doseren en de timing van beeld en geluid op elkaar af te stemmen."

Heel veel tijd stak Rudo in zijn prijswinnende fotopresentatie van zes minuten. Hij schreef de begeleidende tekst voor de voice-over, Cas van Houtert verzorgde de eindredactie en Harrie Grielen sprak die in. Daaromheen is Gregoriaanse kerkmuziek te horen.

Woensdag 25 april om 20.00 uur is de presentatie te zien in het parochiezaaltje van de kerk van Bladel. De Duizelse fotoclub Kemfodia wil in het najaar een kennismakingsavond organiseren voor belangstellenden en fotoclubs met AV groep rayon Son. Daar kunnen belangstellenden zien hoe foto's meer zeggingskracht kunnen krijgen in een audiovisuele presentatie.

Voor meer informatie kan men mailen naar rudo@kemfodia.nl

Meer berichten