Foto: Thijs van der Zanden

De Kempenaer 35 jaar geleden

Expositie in Lage Mierde

Door Thijs van der Zanden

Lage Mierde - 31 maart 1983. Het Zuid Nederlands Heemkundig Museum 'De Pierewiet' aan het Vloeieind te Lage Mierde kondigde een expositie aan van beelden in brons en keramiek. Het was het werk van de toen 64-jarige Louis Maas uit Loon op Zand. Louis had zich in zijn beelden vooral toegelegd op de ongecompliceerde mens met zijn karakteristieke uitdrukkingen. Zijn inspiratie voor zijn artistieken creaties vond hij vooral bij de mensen op het platteland die hij daar zelf opzocht. Het werk waren specifieke typeringen met vaak raak getroffen gezichtsuitdrukkingen. Zijn beelden leefden nog. Men kwam ze als het ware vaak in het dagelijks leven tegen en waren daardoor heel herkenbaar. Dat sprak tot de verbeelding van het grote publiek, maar was beslist niet oppervlakkig. In die vluchtige moderne tijd was zijn werk een verademing. Louis Maas was in zijn werk zichzelf, ondanks de vele moderne kunstrichtingen. Zijn gevecht hiertegen was in zijn werk herkenbaar. Een tentoonstelling die een bezoek zeker de moeite waarde loonde.

Wat gebeurde er die week nog meer

- Streekmuseum De Acht Zaligheden exposeerde tekeningen van Bladelnaar Fons Roymans. Burgemeester Breeveld sprak in zijn openingstoespraak over de oprechtheid, schoonheid en het karakter van het werk.

- In gemeenschapshuis Den Herd in Bladel organiseerde de VVV van Bladel en Netersel voor de tweede keer een hobby- en huisvlijttentoonstelling. Veertig deelnemers lieten zien hoe ze hun hobby beoefenden.

- Voor de Landbouwafdeling van Scholengemeenschap 'Molenhof' te Bladel kwam er een 'Beesteboel' beschikbaar. De leerlingen moesten zelf, op een leerzame manier, de tientallen dieren gaan verzorgen.

Meer berichten